Роботи тривають упродовж майже двох місяців. Бригада робітників земснаряда із трьох осіб працює по десять годин безперервно. Пальне для заправки підвозять з берега катером. Протягом години очисною технікою дістають у середньому 700 кубометрів намулу з глибини до 4,5 метра.

— Маємо позитивний результат, — зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко після ознайомлення з роботами. — Вінничани перестали скаржитися на неприємний запах води з кранів, як це було раніше. Навіть за умов, коли вже більш як тиждень температура повітря сягає понад 30 градусів, не отримуємо нарікань.

За словами посадовця, збільшилася проточність води завдяки розчищенню притоки Південного Бугу — річки Десенка. Цю роботу виконали у минулому році. Тоді ж розчистили понад двісті джерел, які несуть воду в головну артерію міста.

— Наступним кроком буде розчищення русла уверх за течією, зокрема притоки Південного Бугу — річки Вільшанка у районі міста Хмільник, а також біля міста Ладижин, тобто у місцях водозабору для забезпечення водою мешканців названих населених пунктів, — уточнив Андрій Гижко.

Для виконання такої непростої роботи придбано два потужні земснаряди за кошти обласного екологічного фонду, ще один закуплено міськрадою. Загалом тепер мають чотири очисні механізми. Всі вони будуть задіяні нинішнього літа на розчищенні дна найбільшого для Вінниці і низки інших населених пунктів краю джерела питної води.

На знімку: земснаряд розчищає Південний Буг у районі Вінниці у місці, звідки воду подають у будинки вінничан.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.