У четвер унаслідок сутичок під стінами парламенту Грузії постраждало 240 осіб. За інформацією МОЗ Грузії, станом на вчора у лікарнях залишалося понад сто мітингувальників.

Масові протести привели до стін парламенту майже десять тисяч осіб. Обурені люди вимагали відставки спікера парламенту, очільників МЗС та прикордонної служби, через потурання яким, на думку мітингувальників, став можливим візит до Грузії парламентської делегації з Росії. Російські парламентарії мали взяти участь у 26-й сесії Міжпарламентської асамблеї православ’я, яка з 19 по 22 червня триває у Тбілісі. Загалом про участь у асамблеї заявили учасники з 25 країни, зокрема й України.

Несподіванкою стало те, що сесію асамблеї відкрив російський депутат Сергій Гаврилов, який при цьому сидів у кріслі спікера парламенту і виступав російською мовою. До слова, Надзвичайний і Повноважний Посол України Ігор Долгов на знак протесту залишив засідання під час виступу Гаврилова. «Росія окупувала територію України і продовжує воювати і сьогодні. Сьогодні в нас один загиблий і четверо поранених військових. Це для нас Росія. ...Християнська релігія і церква — це мирне існування, а не окупація територій. От і все. У мене більше немає коментарів», — заявив український дипломат.

Водночас обурення висловив і прем’єр-міністр країни Мамука Бахтадзе: «Дуже важко бачити депутата країни-окупанта на головній трибуні найвищого законодавчого органу Грузії! Цей факт завдає шкоди нашій ідеї свободи, шкодить грузинському парламентаризму! Я повністю поділяю справедливий протест грузинського суспільства і звертаюся до організаторів — негайно пояснити суспільству причини того, що сталося, і жорстко відреагувати!»

Прем’єр пообіцяв, що правляча партія «Грузинська мрія» відповість за те, що представник країни, з якою Грузія розірвала дипломатичні відносини 2008 року, опинився в стінах парламенту.

Водночас він пообіцяв, що будуть покарані і «деструктивні політичні сили», які скористалися справедливим обуренням людей і влаштували заворушення під парламентом.

Тим часом російська делегація покинула Грузію. Організатори асамблеї намагаються виправдатися і запевняють, що не знали про намір Гаврилова відкривати сесію. Спікер парламенту Іраклій Кобахідзе, який того дня був з візитом в Азербайджані, перервав поїздку, щоб повернутися до свого крісла. Однак учора він повідомив, що подав у відставку.