— В Україні вже відбуваються спроби реваншу. Московська церква в Україні не лише не бажає виконувати вимоги закону і чесно вказувати свій реальний центр — Москву. Вони намагаються скасувати реєстрацію української, вселенськи визнаної Церкви. Хочуть забрати в українців право мати свою Церкву. Київський окружний адмінсуд повинен скласти іспит на державність і українськість і однозначно підтвердити законність реєстрації ПЦУ, — заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Це сталося після того, як Окружний адміністративний суд міста Києва 18 червня прийняв до розгляду та відкрив провадження в адміністративній справі за позовом УПЦ Московського патріархату до Міністерства культури України та Державного реєстратора КП «Центр правової допомоги та реєстрації» щодо незаконної реєстрації ПЦУ.

Архієпископ ПЦУ, заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій Зоря під час брифінгу 20 червня назвав позов УПЦ МП безперспективним.

— Ми сподіваємося, що безпідставність усіх цих вимог буде доведено, тому що ніхто не може повернути історію до попереднього стану. Ніякий суд, ніякі позови не можуть змінити того факту, що церква є, така керівна структура, як Київська митрополія, зареєстрована. І навіть якщо вони намагаються тим самим судом зупинити дію закону, який зобов’язує їх прийняти свою правдиву назву — Московський патріархат в Україні. То і це не відміняє того факту, що вони є Московським патріархатом в Україні, — сказав Євстратій Зоря.

Позов УПЦ МП до Окружного адмінсуду Києва щодо «незаконної реєстрації» ПЦУ повинен бути винесений на обговорення в РНБО, заявив на своїй сторінці у Фейсбуці п’ятий Президент України Петро Порошенко.

Тим часом Окружний адміністративний суд Києва припинив діяльність Свято-Володимирського храму УПЦ Московського патріархату в приміщеннях Верховної Ради України. З позовом до суду звернувся народний депутат Віктор Романюк. Храм діяв у стінах парламенту, не маючи правового статусу, більше десяти років. Тепер представники МП мають звільнити кабінет, який вони займають. Рішення може бути оскаржене протягом місяця.