Президент Республіки Польща Анджей Дуда вітає волинянку Олександру Васейко з нагородою.

Фото з відкритих джерел.

Археологи знайшли місця масових поховань поляків у колишніх селах Воля Островецька та Острувки на території сучасного Любомльського району. Це сталося завдяки волинянці Олександрі Васейко.

У Польському театрі у Варшаві за участю президента Республіки Польща Анджея Дуди її нагородили медаллю «Virtus et Fraternitas» — польського відповідника ізраїльської «Праведник народів світу». Відзначили осіб, які у XX столітті рятували польських громадян. Кандидатів висував Інститут Пілецького — організація, яка займається вшануванням, документуванням та вивченням історії ХХ ст. з особливим акцентом на польський досвід і долю польських громадян.

Представляючи історію Олександри Васейко, Інститут Пілецького повідомив, що її батько, Каленик Лукашко, до війни дружив із поляками з сіл Островки та Воля Островецька, знищених у роки війни. «Каленик допомагав польській родині ховатися в лісі. Коли він виявив, що їх також убили, показав доньці могили, які позначав хрестами, вирізаними на корі сусідніх дерев», — написав інститут, відзначаючи, що навіть через 70 років Олександра Васейко пам’ятала про убитих і приносила квіти на їхні могили.

Медаллю «Virtus et Fraternitas» було також нагороджено громадянина Казахстану Тассибая Абдікармова, який допомагав і ділився їжею із польською сім’єю, засланою після війни вглиб СРСР, і угорського солдата Лоранда Утассі, який під час Другої світової відмовився видавати польських солдатів, інтернованих в Угорщину. Цієї нагороди очікує також так звана Бернська група, яка під час війни рятувала євреїв, видаючи їм у Швейцарії фальшиві паспорти країн Латинської Америки.

Довідково

«Медаль «Virtus et Fraternitas» — це нагорода особам, які рятували або дбали про пам’ять людей польської національності, а також польських громадян інших національностей, які були жертвами злочинів. Йдеться про злочини 1917—1990 років, включаючи військові та нацистські, проти людяності.

Волинська область.