Військовики — герої фільму, серед яких сержант Борис Лисий (третій ліворуч) та старший лейтенант Олександр Зозуляк (третій праворуч).

25 січня 2015 року бійці утримували висоту і прикривали дорогу, якою основні сили виходили з оточення у Дебальцевому. Воїни лише одними гранатометами тримали висоту, на яку вже просто в траншеї заїжджала ворожа техніка — п’ять танків.

Про цю історію дізналася тележурналістка канала «1+1» Євгенія Цвєтанська. Вона від початку війни працює на сході. Тому вирішила відшукати всіх героїв оборони опорного пункту «Валера». У фільмі розкрита вся ця історія — від дня заснування до виходу наших бійців з висоти. Бійці вперше за останні чотири роки потрапили на місця своєї бойової слави на сході. Творча команда разом із героями від ранку до вечора обходили всі поля та місця, які нагадували їм про той бій. І головний герой вперше на передовій побачив саме той танк, який врятував йому життя.

Одними з героїв стрічки стали безпосередні учасники бою — сержант Борис Лисий та старший лейтенант Олександр Зозуляк. Олександр декілька годин пролежав під гусеницями багатотонного ворожого танка. Побратими та сам чоловік не вірили в його шанси на життя. Проте Олександр вижив, одужав, а згодом ще й здобув «срібло» на міжнародних змаганнях для поранених військовиків в Австралії зі стрільби з лука.

Історія країни має бути задокументована. Історія нашої боротьби за Незалежність, апофеозом якої стала війна, захист від російських загарбників, — тим паче.

Документальний фільм «Висота 307,5» про оборону висоти «Валера» якраз і став документом історії.

Це історія про людські почуття, про тяжку війну, на якій довелося воювати простим українцям. І про висоти солдатського героїзму...

Документальну стрічку створено на замовлення Міністерства культури України.

Режисер фільму — Євгенія Цвєтанська, оператор-постановник — Костянтин Воробйов, генеральний продюсер — Олександр Дріз.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут