У Верховній Раді зареєстровано президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України» (№10394), який передбачає запровадження кримінальної відповідальності за так зване кнопкодавство.

Обґрунтовуючи необхідність цих змін, представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук (на знімку) нагадує, що відповідно до статті 84 Конституції голосування на засіданнях Верховної Ради має здійснюватися народним депутатом особисто. Крім того, Конституційний Суд України у своєму рішенні від 7 липня 1998 року (справа щодо порядку голосування та повторного розгляду законів Верховною Радою України), підкреслив, що стаття 84 Конституції передбачає безпосереднє волевиявлення народного депутата, а це означає, що він не має права голосувати за іншого парламентарія.

Відповідний порядок ухвалення рішень також регламентується Законами «Про статус народного депутата України» та про Регламент Верховної Ради України.

Водночас прямі телетрансляції, фото- та відеофіксація свідчили про неодноразові порушення вимоги щодо особистого голосування, що може стати підставою для визнання ухвалених таким чином законів неконституційними.

Щоб унеможливити випадки «кнопкодавства», законопроектом №10394 пропонується встановити кримінальну відповідальність народних депутатів за неособисте голосування. З цією метою статтю 364-2 Кримінального кодексу України пропонується доповнити таким положенням: «Здійснення народним депутатом України будь-яким способом голосування у Верховній Раді України та/або її органах замість іншого народного депутата України (неособисте голосування) — карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян». Відповідні зміни також пропонується внести до Закону «Про статус народного депутата України» та до Регламенту Верховної Ради України. Досудове розслідування таких кримінальних правопорушень має здійснювати Державне бюро розслідувань.

Наголошуючи на невідкладності розгляду цього законопроекту, Руслан Стефанчук нагадав, що глава держави обіцяв не підписувати жодного законопроекту, який буде ухвалено з порушенням процедури. «Щоб допомогти парламенту навести лад, Президент вніс законопроект про кримінальну відповідальність за неособисте голосування», — зазначив він та підкреслив, що невиконання народними депутатами вимог Конституції щодо особистого голосування є абсолютно неприйнятним з точки зору парламентаризму.

Закликавши парламентаріїв підтримати законопроект №10394, Руслан Стефанчук назвав цю законодавчу ініціативу «дружньою допомогою Президента Верховній Раді, щоб народні депутати могли навести лад у своїх лавах».

Представник Президента у Верховній Раді також повідомив, що зараз завершується робота над законопроектами про відповідальність народних депутатів за прогули засідань та розглядається питання про запровадження відповідальності для народних обранців, котрі голосують за законопроекти, щодо яких є конфлікт інтересів, про який вони не заявили. Щоправда, Руслан Стефанчук прогнозує, що ці законопроекти розглядатиме вже Верховна Рада наступного скликання.