Під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Берліна всі, хто стежив за цією подією і на місці, і в прямому ефірі, а потім у запису, звернули увагу, що під час звучання гімну ФРН канцлеру Ангелі Меркель стало недобре: її трясло ніби в лихоманці. Проте вона провела переговори й за дві години під час прес-конференції пояснила, що такий стан спричинила спека, і в результаті цього сталося зневоднення організму. Як пояснила канцлер, три склянки води повернули її до норми: «За таких високих температур повітря слід вживати не так багато кави, а більше води».

Утім, навіть незважаючи на «зрив» у здоров’ї, Меркель блискуче провела зустріч з українським лідером, під час котрої, як зазначають німецькі ЗМІ, багато усміхалася й жартувала — як уже давно цього не робила. А вже наступного дня після «тремтячки» пані Меркель знову була в дорозі: у Госларі, що в Нижній Саксонії, мала зустріч з тамтешнім обер-бургомістром...

Здавалося б, нічого надзвичайного, але це вперше і німецьке суспільство, і світова громадськість побачили канцлера не лише у звичній, професійній ролі, а й дещицю її вразливості. Вразливості не світового лідера, а звичайної 64-річної жінки. То все гаразд зі здоров’ям, пані Меркель? Лікарі, на запити ЗМІ, підтверджують факт, що така лихоманка канцлера, яку спостерігали мільйони людей, може бути спричинена браком води в організмі, що викликало короткочасну проблему кровообігу...

Газета «Берлінер Моргенпост» зробила невеликий екскурс у робочий — «безжальний» — календар канцлера, лідера чи не найпотужнішої країни Європи Ангели Меркель. І от — короткий звіт цього дослідження: лише за останні три тижні вона відвідала Бонн, Кельн, Мезеберг, Франкфурт-на-Майні в Німеччині, Бостон у США, де її ушанували титулом почесного доктора Гарвардського університету. Також Меркель брала участь у відзначенні дня висадки союзницьких військ у британському Портсмуті на півдні Англії, де зустрілася з прем’єром Терезою Мей, американським міністром закордонних справ Майком Помпео, заступником голови КНР Ван Ці Шанем, прем’єром Косова Рамушем Харадінаї. І вже минулої середи — відразу після «нападу» спеки — вела переговори з кронпринцем Абу-Дабі Мухаммадом бін Заїдом Аль Нахайяном, перед зустріччю з яким вона проводила засідання уряду та була присутня на засіданні ради з питань цифрових систем. А перед вечерею з кронпринцем зробила кілька заяв — для того, щоб потім з ним обговорити ситуацію в регіоні.

Забагато, як для однієї людини, але цілком типово для канцлера Меркель! До того ж між термінами минулої середи, 19 червня, вона переїжджала з міста в місто. Уранці — засідання кабінету в Берліні, потім зустріч з обер-бургомістром Гослара, відвідування шахти в Рамельсбергу, дискусія з тамтешніми школярами, де зробила запис у Золоту книгу. А після Гослару, у середу увечері, вона поїхала далі: у дрезденській Фрауенкірхе брала участь у конференції на тему «Мораль і машини», де зустрічалася з представниками економіки та науки: ішлося про створення штучного інтелекту.

Коли саме вона вночі повернулася до Берліна, то щодо цього інформації в її жорсткому робочому календарі не було. Але після повернення до столиці на неї очікувала підготовка до наступних днів, тем, зустрічей, поїздок...

Термін Ангели Меркель на посаді канцлера спливає 2021-го. Саме стільки біля керма ФРН був нині вже покійний канцлер Гельмут Коль. І в такому шаленому темпом вона живе вже впродовж 14 років — саме стільки часу обіймає посаду канцлера. Меркель завжди сконцентрована, бадьора й зосереджена — також і під час довготривалих нічних переговорних процесів. Чи це зустрічі у верхах ЄС, чи коаліційні переговори у відомстві канцлера.

Себе й свої особливі здібності вона пояснює так: «Короткочасно я можу обійтися і короткотривалим сном. У мене є такі собі здібності... верблюда з його здатністю накопичувати сили. Тобто в мене є така здібність — накопичувати сили. Але після певного проміжку часу мені необхідно «підзарядитися». А загалом моя потреба в сні — приблизно від 4 до 5 годин».

Речник уряду ФРН Штеффен Зайберт якось сказав, що канцлер Меркель на службі завжди. Вона була на службі навіть тоді, коли у квітні померла її мати. Крім того, вона приймала тоді екс-президента України Петра Порошенка. У Німеччині всі знають, що від Меркель не варто нічого очікувати лише в день Святого вечора.

У відпустку вона іде один раз на рік, зазвичай вона проводить її в піших мандрівках на півдні Тіроля. Меркель також регулярно відвідує Вагнерівські фестивалі в Байройті, а також час від час розслабляється на виставах театру чи опери в Берліні. Якісь інші приватні моменти вона не оприлюднює.

Але із 7 грудня Ангела Меркель зменшила обсяг роботи, залишившись на посаді лише канцлера, оскільки передала управління партією ХДС колезі Аннегрет Крамп-Карренбауер. Екс-канцлера Герхарда Шредера, котрого Меркель змінила на цій посаді 2005 року, запитали, як він оцінює таке рішення Меркель — відмовитися від головування в партії? Він відповів, що вважає цей крок правильним, оскільки таке величезне робоче навантаження не під силу навіть найвитривалішим. «Канцлер і голова партії на тривалий термін — це не має так бути. Коли людина — канцлер, то в неї так багато справ, що часу бракує для партійної роботи», — сказав він в інтерв’ю виданню «Більд».

...Четверта каденція канцлера Меркель добігає кінця 2021 року. І вона заявила, що більше не балотуватиметься на виборах на цю посаду. Ангела Меркель обіймає її так само довго, як і її вчитель у політиці Гельмут Коль — 16 років поспіль...

Берлін.

Фото: sputnik.md