На знімку: дві димові труби на котельнях Шепетівки знищені вщент.

Фото Шепетівської міськради.

Цинічна диверсія чи підготовка до опалювального сезону?

Шепетівська міська влада намагається знайти відповідь на це запитання після того, як на двох котельнях міста були вщент зруйновані цегляні труби. У міській раді вважають, що ініціатором і виконавцем вибухів наприкінці травня стало ТОВ «Шепетівка ...вест».

Протягом кількох останніх років містяни називають це підприємство справжнім диверсантом, якому не може протистояти влада. Вже не один рік протягом кількох місяців на початку опалювального сезону воно не подає людям тепло. Усе через багатомільйонні борги, які минулими роками накопичились на підприємстві. Через них воно не має змоги закупити газ, і коло замикається.

Довгий час місцева влада не могла допомогти у розв’язанні цієї проблеми, оскільки була позбавлена права власності на це підприємство. Після багаторічної судової тяганини майновий комплекс комунального підприємства тепломереж нарешті повернули у власність громади, тож місцева влада отримала змогу впливати на його роботу. Та вже після цього в місті прозвучали руйнівні вибухи.

Як повідомили у міській раді, відповідно до концесійного договору, «Шепетівка ...вест» має право проводити реконструкцію чи технічне оснащення отриманого в концесію комунального майна лише за погодженням міської ради. Але такого дозволу ніхто не давав. Тож влада стверджує: незважаючи на відсутність погодження з міською радою, необхідних документів профільних установ на демонтаж труб та чинність рішень суду про повернення комплексу в комунальну власність, товариство здійснило акт вандалізму, який може призвести до того, що два мікрорайони Шепетівки знову залишаться без опалення.

Міська рада звернулася до правоохоронних органів, щоб ті розслідували факти. Але звідти надійшли невтішні відповіді. За словами посадовців, з СБУ повідомили, що у цій ситуації немає фактів, підсудних органам служби безпеки. Прокуратура переадресувала звернення до поліції. А у відповіді з поліції сказано, що ознак складу злочину в факті руйнування труб котелень не вбачається.

Усе можна було пояснити ремонтними та модернізаційними роботами. Але офіційних документів про їх проведення в міськраді не отримували. Тож посадовці вирішили самі взятися за розслідування і тепер шукають свідків, які бачили або зняли на відео момент, коли нищили труби.

Їх демонтаж став головною темою під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при міськраді. За словами начальника управління ЖКГ Павла Цвіркуна, такі дії концесіонера знову можуть призвести до зриву опалювального сезону в місті. Без тепла може залишитись навчальний комплекс загальноосвітня школа — гімназія, міський Будинок культури, центр науково-технічної творчості учнівської молоді та майже півтори сотні квартир.

Почути пояснення керівника ТОВ комісії не вдалось, оскільки той на засідання не прийшов. А головне — у місті не знають, які подальші плани підприємства, чи збираються там відновлювати зруйноване і чи впораються з цим завданням до зими. Тож комісія зобов’язала товариство відновити зруйноване до початку вересня. Та чи буде це виконано підприємством, наразі ніхто сказати не може.

Тим часом

Попри те, що в області триває підготовка до опалювального сезону, найбільшою проблемою залишаються розрахунки за газ. Підприємства комунальної теплоенергетики Хмельниччини оплатили 86 відсотків спожитого. Їх заборгованість з урахуванням боргів минулих періодів перевищує 740 мільйонів гривень.

Водночас бюджет заборгував підприємствам комунальної теплоенергетики майже 544 мільйони гривень невідшкодованої різниці у тарифах, понад 10 мільйонів становить борг за послуги теплопостачання установ, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів, не відшкодовано 7,6 мільйона гривень пільг та субсидій.

Якщо держава віддасть ці кошти, заборгованість за природний газ зменшиться до поточних обсягів.

Борг підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за електроенергію на початок травня становив 13,3 мільйона гривень. При цьому сума невідшкодованої різниці в тарифах сягає 190,7 мільйона гривень, що у 14 разів перевищує нинішні борги за електроенергію.

Попри це область на 30 відсотків підготовлена до опалювального сезону, що відповідає запланованому графіку.

Хмельницька область.