Запальна гра.

Фото надано ДЮФЛІФО.

Найсильніші хлопчачі враження з дитинства — футбольні пристрасті. Це копанка малих пастушків десь на вигоні, поміж коровами і запашними травами чи на сільському стадіоні, під свист або з підтримкою чи не всієї громади.

Завершився футбольний сезон 2018—2019 років. Про його перебіг, новації та здобутки може невтомно розповідати виконавчий директор Дитячо-юнацької футбольної ліги Івано-Франківської області Микола Васильків. Є чим пишатися: ДЮФЛІФО має рейтинг однієї з кращих у країні за розвитком та системою проведення змагань.

Турніри під егідою ліги набули широкого масштабу і мають повноцінну структуру. За три роки вдалося об’єднати понад 100 команд, 2700 юних спортсменів, які змагаються в категоріях Ю-11, Ю-12, Ю-14, Ю-16, Ю-18 (цифра означає вік футболістів). На завершення сезону відбулися чемпіонати.

«Щороку в червні проводимо фінали для всіх вікових категорій. Апогеєм футбольного року став турнір у категорії Ю-11. Змагання проводили серед одинадцятирічних підлітків із кількох районів області: Верховинського, Городенківського, Коломийського, Косівського, Снятинського. Фінал відбувся в Косові. За регламентом цих змагань, усі учасники, а це 420 дітей, отримали звання чемпіонів, а кожен футболіст — медаль», — розповідає Микола Васильків та наголошує, що завдання подібних турнірів — прищепити дітям любов та бажання займатися футболом.

Здавалося б, без турнірних таблиць ці змагання не приживуться. Але вони унікальні тим, що немає тиску на тренерів, юних футболістів та батьків щодо результатів. Найголовніше, що кожна дитина отримала свою відзнаку, а це ще більше мотивує до занять спортом. Наступного року учасники переходять у вікову категорію Ю-12, де вже є результати і турнірні таблиці.

Кожна вікова група має свої особливості. У турнірі серед чотирнадцятирічних помітне професійне зростання гравців. Особливо видовищним був фінал. Однак серед цієї вікової категорії спостерігається скоріш бажання виграти за будь-яку ціну, аніж показати високу гру.

Шістнадцять років — то вік для самовизначення, каже Васильків. Юнаки вирішують, чи залишатися у любительському спорті, чи переходити на професійний рівень. Фахівці і тренери придивляються до гравців, котрі потенційно можуть поповнити лави провідних команд Прикарпаття. Фінальні матчі були цікавими, всі команди мали неординарні домашні заготовки. Спортсмени відзначалися бажанням показати високу гру.

Звісно, Ю-18 — то резерв для дорослих команд. Сформовані погляди, мотивація, бажання грати у великий футбол. Фінальні ігри заплановано на 27 червня.

Крім цих заходів, ДЮФЛІФО спільно з обласною федерацією футболу проводить навчальні семінари для тренерів юнацьких команд. З нового футбольного сезону-2019—2020 тут запровадять змагання серед дівчаток, а також турнір учнів 4—6 класів у шкільній футбольній лізі. Це дасть змогу об’єднати понад 10 тисяч дітей, які систематично займаються футболом.

Микола Васильків наголошує на тому, що такий обсяг роботи можливий у тісній співпраці зі спортивними та освітянськими структурами Івано-Франківських облдержадміністрації, обласної та міської рад. І, звісно ж — обласної федерації футболу, ФСТ «Спартак». Є постійна організаторська і фінансова підтримка. «Осібно велика дяка президентові нашої дитячо-юнацької футбольної ліги, депутатові Верховної Ради Юрію Солов’ю, — наголошує співрозмовник. — Дитяча ліга еволюціонує, стає кращою. Тож у новому сезоні чекаймо цікавої гри».

Народний депутат Юрій Соловей (у центрі) та виконавчий директор Дитячо-юнацької футбольної ліги Івано-Франківської області Микола Васильків (праворуч) з юними футболістами.

А тим часом гайда, хлопчаки та дівчатка, до м’яча! Літо в розпалі. Які ж канікули без футболу!

Івано-Франківська область.