Парламентський червень стартував із обговорення стенограми наради у Президента з приводу призначення позачергових виборів народних депутатів. Керівники парламентських фракцій зауважили, що розмову корегували перед тим, як викласти її в загальний доступ на сайті глави держави, й наголошували на тому, що законних підстав для розпуску Врховної Ради не існувало.

Під час пленарних засідань цього місяця народні депутати розглядали проект постанови про подальшу роботу над проектом змін до статті 41 Конституції щодо реалізації прав громадян на землю №6236-П. Однак документ набрав лише 160 голосів і був відхилений. Обговорювали також і перспективи створення сільськогосподарської кооперації. У парламенті зареєстрували аж три проекти законів за авторством різних народних депутатів. Унаслідок копіткої роботи парламент прийняв за основу в першому читанні з техніко-юридичними правками законопроект, на якому наполягав профільний комітет.

У першому читанні схвалено також проект закону про внесення змін до статті 133-1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову в пільговому перевезенні окремих категорій громадян (№ 10004). Як зауважив співавтор законопроекту, лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак, нині водії маршруток та іншого громадського транспорту часто відмовляють пільговикам (у тому числі й учасникам бойових дій) у безплатному проїзді, а штраф за таке порушення становить лише 136 гривень.

У червні народні депутати ухвалили в цілому проект закону про тимчасові слідчі комісії та тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України (№ 1098). Наголошувалося, що це допоможе підвищити довіру людей до парламенту, адже в ньому розширено механізм впливу на чиновників. Особливий акцент робився на тому, що в законопроекті прописано імпічмент Президента.

Цього місяця парламент почав роботу над поправками, що надійшли під час підготовки до другого читання проекту Виборчого кодексу (№ 3112-1). Оскільки профільний комітет не ухвалив рішення по жодній поправці, то кожна пропозиція народних депутатів ставиться на голосування, і рішення ухвалюють в сесійній залі. Нагадаємо, що в першому читанні законопроект ухвалили півтора року тому. За цей час до нього надійшло понад 4 тисячі 500 поправок, практично до всіх статей Виборчого кодексу. Для їхнього опрацювання створено робочу групу, яка провела 43 засідання і проаналізувала кожну з поправок, однак консолідованого рішення ухвалено не було. Якби комітет після робочої групи знову вирішив пройти по всіх поправках, то для цього знадобилося б ще дев’ять місяців, наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Тож розгляд Виборчого кодексу у другому читанні триває.

Під час Години запитань до уряду Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів звітував за три роки реформ у економічній сфері. Ще один звіт представив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, який окреслив ключові зміни в увіреній йому сфері.

Працювали народні депутати й на майданчиках парламентських комітетів. Зокрема, відбувся круглий стіл, під час якого обговорювали ключові чинники, що обумовлюють високу смертність населення внаслідок природних причин, та шляхи їх подолання. Підкомітет з питань гендерної рівності та недискримінації Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин провів круглий стіл на тему «Досвід Швеції з питань протидії торгівлі людьми та сексуальній експлуатації». Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в порядку парламентського контролю провів слухання на тему «Діяльність Державного бюро розслідувань, стан виконання покладених на ДБР завдань та додержання ним законодавства, прав і свобод громадянина».

Відбулося чергове засідання Тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування відомостей про факти розкрадання у Збройних Силах із 2004-го до 2017 року, створеної при Комітеті з питань національної безпеки та оборони.

У Києві 7-8 червня відбулася Десята сесія Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки та Сейму і Сенату Республіки Польща, яка цьогоріч мала назву «Безпека. Розвиток. Демократія. Сильні разом».

У червні у Верховній Раді відбувся тренінг «Основи громадянської парламентської освіти», проведений Програмою USAID Рада, а також голова парламенту Андрій Парубій вручив щорічні Премії Верховної Ради освітянам та молодим ученим і науковцям.

На початку місяця Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення (№ 10358).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.