Фото надано автором.

Відповідне рішення за клопотанням прокуратури ухвалив Зарічний районний суд м. Суми.

Родина вимагає сатисфакції

Майно чиновників заарештували, позаяк його, цілком можливо, доведеться продати, а з виручених коштів компенсувати шкоду, заподіяну сумській родині. Відповідний цивільний позов про відшкодування матеріальних та моральних збитків вона вже спрямувала до суду. Звичайно, загиблу дитину ні за які гроші не повернеш, але інших цивілізованих варіантів сатисфакції та еквівалента будь-яких втрат людство досі не придумало: винних у будь-чому можна або ув’язнити, або покарати матеріально, або і перше, і друге одночасно.

Про цю трагедію, що сталася в Сумах узимку, «Голос України» розповідав у публікації «Вертикальне вбивство». Немовля у візочку, його матуся та дідусь поверталися з прогулянки до квартири, розташованої на дев’ятому поверсі. Дорослі з ліфта вийшли, а візочок встигли викотити лише наполовину: кабіна раптом рушила донизу, і його затисло між підлогою коридору та стелею підйомника.

Схожі випадки траплялися в Сумах і раніше, але про них стало відомо, тільки коли сталася біда. Як з’ясувалось, дідусь загиблого малюка також неодноразово звертався до Департаменту інфраструктури міськради, записувався навіть на прийом до його директора Григорія Яременка. І письмово, й усно сигналізував: із ліфтом відбувається щось не те. Але від чоловіка відмахувались, як від надокучливого ґедзя. А у відписці запевнили, що «вертикальний транспорт» пройшов капітальний ремонт, і там не може бути якихось негараздів.

Зрештою, після смерті тримісячного малюка стало відомо: через неодноразові скарги мешканців будинку на те, що підйомник «барахлить», електромонтер підприємства «Міськсумиліфт» з’єднав якісь дротики напряму, аби кабіна рухалась впевненіше. Саме це, вважають експерти, і стало причиною трагедії: ліфт набув здатності їздити із розчиненими дверима. Коли з нього на найвищому поверсі виходили люди, хтось на нижчому поверсі натиснув кнопку виклику, і кабіна передчасно, разом із затиснутим дитячим візочком у дверях, рушила з місця.

За результатами першочергових слідчих дій до кримінальної відповідальності притягли керівника та майстра-електромонтера ТОВ «Міськсумиліфт». Судового вердикту вони чекають під домашнім арештом. Заступникові міського голови Олександру Журбі та колишньому директору департаменту міськради Григорію Яременку повідомлено про підозру у неналежному виконанні службових обов’язків. Останній підписував акти виконаних робіт, після чого ТОВ «Міськсумиліфт» перераховували гроші. Але досудове розслідування щодо чиновників триває: правоохоронці, серед іншого, з’ясовують вірогідність привласнення бюджетних коштів, виділених у Сумах на ремонт ліфтів.

Старе не може працювати, як нове

Протягом двох років на відновлення «вертикального транспорту» в обласному центрі витратили 34,5 млн грн. Слідчі прокуратури та експерти вирішили ретельно перевірити всі 180 капітально відремонтованих підйомників. Коли перевірили першу частину, з’ясувалося: у половині ліфтів важливі деталі та механізми були замінені на нові лише у документах, а фактично залишилось те, що й було.

У Сумах часто ставалися крадіжки ліфтового обладнання, тож цілком вірогідно, що злодії «працювали» на замовлення: виймали деталі з одних підйомників, аби їх під час ремонту ставили на інші як нові. Тепер вже ніхто не сумнівається, що такий «бізнес» не лише призводить до комунальних незручностей, а й смертельно небезпечний.

Тим часом, стало відомо, що колишній директор Департаменту інфраструктури міськради Григорій Яременко заздалегідь почав готуватися до можливого фіналу цієї історії. У преамбулі матеріалу ми зазначали, що нещодавно суд наклав арешт на рухоме і нерухоме майно чиновників, аби у разі необхідності виконавча служба могла його реалізувати, а із виручених коштів здійснити компенсаційні виплати. Та принаймні один об’єкт нерухомого майна вже уник такої долі: ще у лютому, одразу ж після вручення повідомлення про підозру, Григорій Яременко переписав квартиру на доньку.

Суми.