Болючі питання тіньового бізнесу, нечесної конкуренції, уникання сплати податків, нелегальних АЗС та проблеми в комунікації з Державною фіскальною службою порушували підприємці під час обговорення Доктрини економічної безпеки в Києві.

У зустрічі взяли участь представники Української Ради Бізнесу, Фонду підтримки економічної безпеки та фахівці Економічної експертної платформи. Учасники зустрічі з доктором юридичних наук Данилом Гетманцевим та з експертом з податкових і митних питань Вітою Форсюк говорили також про необхідність відкриття земельного ринку, ліцензування та демонополізації енергетики.
Підприємці та експерти наголошували на необхідності прийняття системного документу – Доктрини економічної безпеки, яка містить пропозиції з реагування на основні економічні загрози: від викривлення конкуренції до світової економічної кризи.
«Це приклад, коли бізнес відійшов від вузькокорпоративних інтересів і було розроблено документ, який посилить позиції держави», – підкреслив Василь Даниляк, віце-президент «Концерну Галнафтогаз».
Данило Гетманцев запропонував сконцентруватися на конкретних законопроектах, які можна було би прийняти та отримати ефект у короткостроковій та середньостроковій перспективі.
Григол Катамадзе, президент Асоціації платників податків України, член УРБ ознайомив присутніх із ТОП-10 пріоритетів українського бізнесу, розробленими УРБ, СУП, Фондом та регіональними асоціаціями. Серед пріоритетів надважливі інституційні зміни – зокрема, ліквідація податкової міліції та інших економічних підрозділів у правоохоронних органах і створення єдиної аналітичної служби, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал, зниження навантаження на фонд оплати праці, лібералізація трудового законодавства тощо.
«Білий» бізнес потребує від влади сигналу про підтримку, – зазначила Надія Бедричук, керівник Української асоціації прямого продажу. – Виснажлива конкуренція з тіньовим сектором, який підтримують корумповані або неефективні державні органи, призводить до того, що прозорий бізнес опиняється в невигідних умовах і програє».


Довідково
Доктрина економічної безпеки – документ, розроблений Фондом підтримки економічної безпеки України та експертами Інституту соціально-економічної трансформації, Українського інституту майбутнього та Центру соціально-економічних досліджень CASE України за юридичної підтримки Sayenko Kharenko. У Доктрині відображено загрози та виклики компонентам економічної безпеки держави (інституціональній, фінансовій, макроекономічній, соціально-демографічній, енергетичній, зовнішньоекономічній та інфраструктурній), їх потенційні наслідки та шляхи розв’язання.
Фото надане Українською радою бізнесу.