Рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації комісія має ухвалити протягом п’яти днів із моменту прийняття документів.

Станом на 24 червня в одномандатних виборчих округах зареєстровано 2 331 кандидата у народні депутати України, в тому числі: які балотуються у порядку самовисування — 1 507, висунутих політичними партіями — 824. А також 2 335 кандидатів у народні депутати, включених до виборчих списків 18 політичних партій, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Водночас Центрвиборчком відмовив у реєстрації низці кандидатів. Причини різні. Так, ЦВК відмовила у реєстрації кандидатам від партії Міхеіла Саакашвілі «Рух нових сил», як у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, так і мажоритарникам. У комісії пояснили, що 8 травня розгляд на засіданні політради партії «РНС» питань, пов’язаних з участю партії у позачергових виборах народних депутатів, не міг бути здійснений, бо позачергові перегони було призначено указом Президента від 21 травня.

А позачерговий з’їзд «Руху нових сил», скликаний 10 червня та на якому було затверджено виборчий список кандидатів, за даними комісії, «відбувся у порушення вимог статуту партії».

У реєстрації також було відмовлено Андрію Клюєву, висунутому Ліберальною партією України в одномандатному виборчому окрузі № 46 (Донецька область). Зокрема через те, що він не проживав на території України протягом останніх п’яти років. Володимир Парасюк (висувався на окрузі № 122) та Аркадій Корнацький (ОВО № 132) відмову в реєстрації отримали через «невідповідність поданих документів вимогам законодавства».

Водночас ЦВК подала апеляційну скаргу на рішення Шостого апеляційного адмінсуду, яким комісію зобов’язали зареєструвати Олександра Онищенка кандидатом у народні депутати на окрузі № 93 на позачергових парламентських виборах. Раніше комісія вже відмовляла в реєстрації Онищенку, оскільки протягом останніх п’яти років він не проживав в Україні. Судове рішення на користь Онищенка було ухвалено на підставі поданих ним документів, що з 2016 року й по теперішній час він «перебуває поза межами держави, бо представляв Україну на змаганнях із кінного спорту у статусі вершника». Однак міністр молоді та спорту Ігор Жданов заявив, що міністерство не направляло і не фінансувало Олександра Онищенка у міжнародних змаганнях і він не входить до основного або резервного складу національної збірної команди України з кінного спорту.

Крім того, ЦВК відмовила у реєстрації кандидатів у народні депутати, включених до виборчого списку «Комуністичної партії України», у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України.

Тим часом потенційні переможці кампанії — партія «Слуга народу» — працюють над проектом Коаліційної угоди, хоча націлені створити однопартійну більшість у Верховній Раді. Про це розповів представник Президента у Верховній Раді, другий номер у виборчому списку політсили Руслан Стефанчук в одному з радіоефірів.

«У нас є мрія взяти одноособову відповідальність, бо в принципі за 28 років незалежності в Україні не знайшлося партії, яка могла відверто сказати: ми готові брати на себе відповідальність. Ми націлені на такий результат, бо будь-яка колективна відповідальність — це безвідповідальність».

Вл. інф.