Цього року Україна поліпшила свої позиції у багатьох авторитетних міжнародних рейтингах. Зокрема, як повідомляє finance.ua, в оцінюванні конкурентоспроможності наша держава піднялася на 54-те місце з 63-го. При його укладанні беруться до уваги 235 показників, а саме — ВВП, рівень корупції, глобалізації, безробіття, витрати на освіту і медицину. Очолив список Сінгапур, до першої трійки також увійшли Гонконг і США, а замикають його Аргентина, Монголія і Венесуела.

Водночас у рейтингу впливу паспортів Україна піднялася на 25-ту сходинку — плюс дві позиції. Нині українці можуть без віз відвідувати 91 країну, в 43 країнах візу поставлять після прибуття, для відвідування ще 64 країн візу потрібно одержати заздалегідь. Перше місце у цьому оцінюванні посіли ОАЕ (116 країн без віз), а останнє — Афганістан (тільки 5 країн вільно).

Не можна не відзначити й того, що прогресуємо й у так би мовити антирейтингах. На п’ять місць вище (91-те місце зі 178) Україна стала в списку вразливості держав, і цей прогрес, звичайно, не радує. А у глобальному індексі миролюбності наша країна хоч і піднялася на дві позиції, проте все ще посідає 150-те місце зі 163.