Фото надано Університетом «Україна».

Першого липня президенту Університету «Україна» Петру Михайловичу Таланчуку виповнюється 81 рік. Колектив навчального закладу щиро вітає його зі святом! Бажаємо козацького здоров’я, родинного щастя, життєвої енергії та творчої наснаги!

Основою людського життя є рух уперед. «Життя, щоб досягати високості... Інші варіанти — для слабких духом», — вважає Петро Таланчук.

Про таких у народі кажуть: «Талановита людина — талановита в усьому!» Таланчук — талант — талан — це як одне ціле.

Мимоволі згадуються слова канадського мільйонера, вихідця з України, Петра Яцика: «Все, чого я досягнув у житті, все це завдяки тому, що я ніколи не збрехав, бо бути чесним завжди вигідно».

Постать Петра Яцика була завжди знаковою для Петра Таланчука. Сила, впевненість, рішучість, на його думку, дають особистості незалежність. Внутрішня динаміка, самоствердження — новий образ українця. Проте в усі віки була і є розмежованість між духовним та матеріальним (високе духовне і низьке матеріальне?). Сьогодні формула успіху майже витісняє культуру. А біда (людська, державна) корегує духовну стезю.

— Як зберегти в Україні високий рівень людської культури? — міркує вголос Петро Михайлович, — тільки розвиваючи її! Людина ніколи не стане багатою, якщо у неї низька духовна платформа. Духовність — наша національна риса. А ще важливо те, що для непересічної особистості має бути своя відповідальність за те, що вона робить.

Петро Михайлович — із тих людей, які завжди відповідають за своє слово і свої дії.

У жовтні 1987 року Петро Таланчук був обраний на посаду ректора Київського політехнічного інституту. В лютому 1992 р. призначений першим міністром освіти незалежної України. З ініціативи міністра і під його керівництвом розпочалося реформування освітньої сфери. Була розроблена і затверджена Державна національна програма «Освіта. Україна ХХІ століття».

Ця шановна людина — ініціатор створення і президент Академії інженерних наук України (1991 р.).

Крім цього П. Таланчук — член чотирьох міжнародних академій. У 1989—1991 рр. — депутат Верховної Ради СРСР.

У 1998 р. Університет «Україна» був створений з ініціативи П. Таланчука на засадах рівного доступу до вищої освіти, особливо молоді з обмеженими фізичними можливостями, сиріт і талановитих дітей із найменш соціально захищених сімей.

Усі перемоги Таланчука базувалися і базуються на високих засадах моральності. Ще раз повертаюсь до постаті Петра Яцика, який стверджував, що треба вчитися робити добро, і тоді визнання знайде вас.

Петро Михайлович, попри шалену зайнятість, ніколи не відмовить у спілкуванні студентові, у вирішенні нагальних питань. Хто хоч раз побував в Університеті «Україна», той одразу відчув атмосферу доброзичливості, чуйності, людяності, яка панує в ньому. Створено всі умови для того, щоб студенти почувалися комфортно у стінах своєї alma mater.

— Я — інженер за фахом. Можна блискуче розбиратися в приладобудуванні та зовсім не розбиратися у будові людських душ. Бо для цього насамперед потрібно найголовніше — бути Людиною, — стверджує Петро Михайлович.

«...Людина виходить із природи, придивляється до неї. Життя — це невпинний марафон, в якому ми вчимося у природи. Спостерігаючи за птахами, бабками, метеликами, винайшли моделі літака, вертольота. Проте людина з людиною не стикається, не розбивається, як літаки... Ми не маємо права забувати, що ми — частинка живої природи, як і кожна жива істота цього світу. Ми — діти природи і маємо жити за законами нашого високого призначення на землі. Нескладно задуматися над такою дрібницею: кожна жива істота має право на життя...»

Це все глибокі роздуми Петра Таланчука про життя, про час, про призначення людини на Землі.

— Мені всі бажають довгих років, проте ніхто так і не побажав відпочинку, — мудро посміхаючись, продовжує Петро Михайлович. — Бо воно як буває: через три дні відпочинок набридне. Захочеться до людей, до колективу, до роботи. У праці найголовніше — наша правда, правда твоїх поколінь.