Керівник ТОВ «Рівнетеплоенерго» директор Олександр Корчинський звернувся до віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка, асоціації «Укртеплоенерго» та до міського голови Рівного Володимира Хомка з проханням особистого сприяння у вирішенні проблемних питань сфери теплопостачання для забезпечення своєчасного початку та нормального проходження опалювального сезону 2019—2020 років та уникнення негативних соціальних наслідків.

«У зв’язку зі значним зростанням заборгованості населення з оплати за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання з 1 травня 2019 року більшій частині споживачів міста Рівного було припинено постачання гарячої води, — йдеться у зверненні. — Така ситуація викликана падінням рівня оплати населення за житлово-комунальні послуги, неспроможністю ТОВ «Рівнетеплоенерго» розрахуватися за спожитий природний газ, та, як наслідок, припиненням постачання газу підприємству від АТ «НАК «Нафтогаз України».

Основними причинами ситуації, що склалась, є:

1. Зростання тарифу на теплову енергію при загальному спаді платіжної спроможності населення. Зростання тарифу відбулося пропорційно підвищенню вартості природного газу.

2. Скорочення більш ніж утричі кількості домогосподарств, що отримують субсидії (січень 2019 року — 12 487; січень 2018-го — 36 890).

3. Часткове нецільове використання населенням коштів монетизованої субсидії починаючи з березня цього року.

4. Незадовільна робота виконавчої служби.

В умовах, що склалися, зростання боргів населення за спожиті послуги ставить під загрозу зриву проходження опалювального сезону 2019—2020 років, оскільки відповідно до постанови КМУ від 19 жовтня 2018 року № 867 рівень оплати за газ для подальшого його отримання має становити не менш як 90%.

Додатково розрахунки за паливо ускладнюються наявністю невідповідності тарифів і фактичних витрат підприємства: розрахункова різниця в тарифах ТОВ «Рівнетеплоенерго» за 2016—2018 роки становить 160,2 млн грн, у тому числі по населенню — 135 млн грн. Розрахунок різниці в тарифах за 2016—2017 роки підтверджено висновком Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, а розрахунок різниці в тарифах за 2018 рік направлено до Департаменту житлово-комунального господарства 29 травня 2019 року для перевірки та подальших дій.

Для забезпечення своєчасного початку та нормального проходження опалювального сезону 2019—2020 років просимо вашого особистого сприяння щодо вирішення проблемних питань у сфері теплопостачання:

— недопущення зростання ціни на газ, який використовується виробниками теплової енергії для постачання теплової енергії і гарячої води, особливо на потреби населення;

— внесення змін до п. 11 постанови КМУ від 19 жовтня 2018 року № 867 у частині визначення умови для отримання права на придбання природного газу — досягнення станом на 23-тє число місяця, що передує місяцю постачання природного газу, рівня розрахунків виробника теплової енергії (без урахування штрафних санкцій) з урахуванням суми нарахованих та неперерахованих пільг і субсидій за усіма укладеними з АТ «НАК «Нафтогаз України» договорами про постачання природного газу (купівлі-продажу, про закупівлю, відступлення права вимоги тощо) аналогічно до рівня опалювального сезону 2018—2019 років — не нижче 78 відсотків.

— визнання на законодавчому рівні наявної з 2016 року та по даний час невідповідності тарифів на послуги з теплопостачання фактичним витратам підприємств (різниці в тарифах) та її врахування при розрахунку рівня оплати виробниками теплової енергії за природний газ».