У заході взяли участь 125 водолазів із шести країн — США, Великої Британії, Латвії, Румунії, Грузії й України.

Американці представили різноманітне спорядження, за допомогою якого можна займатися розмінуванням боєприпасів і обстежити різні об’єкти, зокрема й під водою. Було показано двох роботів з дистанційним управлінням на гусеничному ходу, які заміняють людей на небезпечних об’єктах.

Англійські водолази продемонстрували спуски під воду без акваланга, зі спеціальною системою подачі повітря з поверхні. Перевага такої системи полягає в зручності й майже необмеженому часі роботи підводника. Також було проведено заняття з надання допомоги водолазові, який знепритомнів під водою.

Підводники з Румунії обстежили корабель нижче ватерлінії спеціальним малогабаритним сканером, який виявляє міни й вибухові компоненти.

Латвійські учасники показали керований підводний об’єкт французького виробництва, який сканує морське дно в радіусі ста метрів. Ним можна виявляти міни й шукати затонулі предмети. Апарат передає всю інформацію на поверхню в режимі реального часу й може перебувати під водою протягом десяти годин.

Заступник командувача ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа зазначив, що українські водолази постійно навчаються в іноземних колег нових прийомів дій під водою й досягли при цьому непоганих результатів.

Фото: Міноборони України