На знімках: Меморіал Слави в Ковелі один із найвеличніших у західному регіоні держави;

учасник визволення Ковеля лучанин Михайло Єрлін.

Фото автора.

Бої за місто тривали з березня 1944-го. Було кілька трагічних сторінок в цій вогняній епопеї, коли в квітні фашистам вдалося деблокувати Ковель. Тисячі воїнів поклали тоді своє життя на ще хиткі тоді терези Перемоги. Коли радянські війська увійшли до міста, воно було майже повністю зруйнованим і безлюдним. Запах тліну забивав усе. Не вірилося, що колись Ковель зможе відродитися.

Сьогодні — це друге за величиною місто області. Його населення вдвічі перевищило довоєнний рівень. У ньому ошатні парки, чисті вулиці, привітні люди. Ковель — жваве перехрестя європейських шляхів України.

Тамтешні жителі не забувають про тих, хто визволив місто від фашистської нечисті. Імена героїв викарбувані на стелі на величному Меморіалі Слави, про їх ратний подвиг нагадують численні пам’ятники і у самому Ковелі, і в довколишніх селах.

Ювілейну дату визволення в місті відзначать багатьма заходами. Зокрема ковельський аматорський експериментальний театр-студія «10 ряд 10 місце» підготував театралізовану документально-драматичну постановку «Невигадані історії та сповіді очевидців, факти, документи — так просто і так страшно». Розпочнеться дійство о 17:30 на Меморіалі Слави.

У минулі роки цього дня в Ковель з’їжджалися його визволителі з багатьох куточків колишнього Радянського Союзу. Тепер немає такої країни, відлетіла в засвіти і більшість тих, хто просяк димом палаючого в липні 1944 року Ковеля. Але, на щастя, є ще учасники тих вікопомних подій. Зокрема лучанин Михайло Єрлін. Йому і всім тим, хто визволив Ковель 75 років тому, наш низькій синівський уклін.

Волинська область.