Протягом останніх двох—трьох місяців у країні сталося кілька нападів агресивних собак, які призвели до смерті людей.

Так, у передмісті Софії недбайливий господар тримав трьох собак, які, за словами сусідів, вивозив на собачі бої. Він випустив їх на прогулянку, і ті в лісі просто розірвали людину. Ще в одному селі собака бійцівської породи загриз дитину. Всі ці випадки обурили суспільство, і люди зажадали від влади наведення порядку та заборони на тримання у квартирах і обійстях агресивних тварин.

Уряд запропонував парламенту збільшити штрафи за вигул собак без повідка й намордника. Ці поправки були прийняті в першому читанні й передбачають підвищення штрафу за вигул агресивного собаки без намордника з 100 до 1 000 левів (з 50 до 500 євро), а за вільний вигул собак вагою понад п’ять кілограмів без повідка штраф — 300 левів (150 євро). До 500 левів збільшується штраф за появу собак на дитячих майданчиках і заборонених для їх вигулу громадських місцях.

І вже в четвер у деяких парках Софії з’явилися перевіряльники, які оштрафували людей, котрі вивели своїх домашніх улюбленців на прогулянку. Власники собак обурилися не тільки через те, що в уряді й парламенті глибоко не розглянули всі нюанси утримання домашніх улюбленців і вирішили карати всіх гуртом. Бо є породи зовсім не агресивних великих собак, на яких категорично не можна надягати намордники — вони можуть задихнутися. Багатьом видається нерозумним і обмеження за вагою. Наприклад, кокери, біглі й ще кілька порід сягають 20 кілограмів і геть не агресивні.

На думку багатьох, перевіряльники проявили надоперативність і не мали права штрафувати людей, бо закон про ветеринарно-медичну діяльність у новій редакції не був опублікований. Він має пройти ще друге читання в парламенті. Досвідчені юристи сподіваються, що під час обговорення поправок до цього закону в другому читанні депутати ретельніше підійдуть до їх розгляду, врахують усі казуси, які можуть виникнути після набрання чинності. Депутатам нагадали, що в суспільстві очікували від парламенту заборони на розведення та утримання собак агресивних порід у домашніх умовах, строгого покарання для тих, хто організовує підпільні собачі бої і «натаскує» тварин на прояв агресивності й жорстокості. А тим більше тримає їх без догляду в заміських обійстях і міських квартирах.