Дмитро Разумков, Андрій Бузаров, Максим Ткаченко (справа наліво).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Відповідь на це актуальне запитання шукали учасники однойменного круглого столу, який організували представники команди Зеленського з Донеччини та Луганщини на чолі з лідером партії Дмитром Разумковим. Ця нова політика має передбачати інфраструктурну, гуманітарну та економічну складові, спрямовані на розвиток підконтрольної Україні території. Проте не оминули присутні увагою й інформаційну реінтеграцію мешканців окупованих територій. Задля досягнення позитивного результату бізнес, влада, громадянське суспільство і міжнародне співтовариство мають об’єднати свої зусилля, переконані учасники зібрання.

За словами Дмитра Разумкова, протягом останніх п’яти років у цій площині було багато піару, який використовувався окремими політиками та політичними силами для створення інформаційного порядку денного. «Натомість важливо, щоб ситуація формувалась не як порядок денний, а як інформаційна політика та стратегія, у т. ч. і з повернення окупованих територій. Про це ще під час виборчої кампанії говорив Зеленський і говорить нині», — зауважив він, додавши, що це важкий процес і не дуже швидкий. «Я не буду казати, що це питання може бути вирішене завтра. Ні, це неправда. Треба бути відвертим і перед собою, і перед українським суспільством, що це важкі процеси і що найстрашніше — не всі у цьому процесі хочуть реального врегулювання. Ми це також бачимо. Але тим не менш, є низка напрямів, шляхів, які нам, державі Україна, доведеться пройти для того, щоб знову і над Донецьком, і над Луганськом був український прапор, щоб наші прикордонники стояли на всьому кордоні нашої держави в тих рамках, в яких їх визнає весь цивілізований світ», — наголосив Д. Разумков.

У цьому контексті одним із важливих аспектів він назвав інформаційну політику. «Ключовим видом озброєння в цій війні є інформація. Так, пропаганда була завжди, ми спостерігали її протягом усіх воєн, які відбувалися, але, напевно, це перша війна, в якій інформація стала найголовнішим видом озброєння і часто вбиває набагато сильніше і болючіше, ніж це роблять кулі, снаряди чи міни. Ми, як держава, на мій погляд, прогледіли цей аспект і в інформаційному секторі зробили надзвичайно мало», — зауважив голова партії «Слуга народу».

Інформаційна політика, наголосив Д. Разумков, відсутня і щодо тимчасово окупованих територій. Майже вся інформація, яку люди там отримують, — із російських телеканалів. Відсутня інформаційна політика і всередині країни. «Я зараз не говорю про тиск на свободу слова або спроби впливати на медіа. Йдеться про інформаційну політику, яка має бути спільно напрацьована зі ЗМІ. Ми говоримо не про «темники», а про державну позицію, а я впевнений, що діяльність 99% українських ЗМІ спрямована на захист національних інтересів та суверенітету держави. Тому я впевнений, вони є одними з ключових стовпів, які допомагають боротися у цій нелегкій справі. І Президентом Зеленським уже розпочато перші кроки у вирішенні цього питання», — сказав він.

Наступним ключовим аспектом Д. Разумков назвав економічний розвиток територій, які перебувають у безпосередній близькості від тимчасово окупованих територій, — це політика малих кроків. Їх команда Зеленського реалізовуватиме поступово, і упевнені, що після парламентських виборів робити це буде простіше, бо відбудеться консолідація всієї вертикалі влади навколо одних ідей.

Власне, новою політикою на Донбасі має намір опікуватися однойменна платформа, ініціатором створення якої виступив Володимир Воронов, керівник команди Зеленського в Донецькій області. Йдеться навіть про створення парламентського комітету з реінтеграції Донбасу. Платформа «Нова політика на Донбасі» матиме декілька функцій: інформаційну, аналітичну, проектну та комунікаційну. «Спілкуючись із колегами, ми зрозуміли, що є дуже багато ідей, які залишаються непочутими. Тому ми сподіваємося, що наша платформа стане тим майданчиком, де всі дії щодо Донбасу узгоджуватимуться. Важливо рухатися в єдиному напрямку. Маємо скоординувати дії людей, компаній в одному напрямі — миру», — зауважив В. Воронов.

Щодо інформаційної політики, то, за словами кандидата політичних наук Микити Потураєва, у цьому питанні ми не повинні перебувати в обороні. «На жаль, на окупованих територіях люди чують Путіна, а не нас, бо нас там дуже погано чути. Але якщо ми хочемо боротися за наших громадян, то маємо організовувати наступальні інформаційні операції. Як казав Черчилль: «Війни не виграються евакуаціями». Отже, ми маємо знаходити сучасні технологічні рішення для того, щоб пробивати туди наше мовлення. Використовувати інтернет-канали. Але робити це тонко, філігранно. Не просто розповідати, яка погана влада в Росії. Так за розум і настрої не борються», — наголосив він і додав, що співпраця в рамках платформи, державно-приватне партнерство дадуть у цій війні змогу не просто вистояти, а й почати перемагати. «Бо це справжня війна — за розум, за серця. І на відміну від війни гармат і танків ми цю можемо виграти. А значить, зобов’язані», — констатував він.