Речник ГУНП в області Сергій Крета і керівник відомства Олександр Богомол.

Загалом від початку 2019 року в області зареєстрували 3 тис. 709 правопорушень. Ця цифра на три відсотки менша, ніж за цей час торік. Серед них 945 — тяжкі та особливо тяжкі злочини. «За цей період у нас сталося п’ять убивств, було вісім тяжких тілесних ушкоджень, три з яких із смертельними наслідками. Всі ці злочини розкриті. Було одне зґвалтування — особа також встановлена. Загальний відсоток розкриття становив 46,6%, що на 2,2% більше, ніж за такий само відрізок часу минулого року», — заявив начальник ГУНП в області Олександр Богомол.

За січень—червень в області сталося 1 тис. 448 крадіжок. Нині майже половину з них розкрили. Також поліцейські зафіксували збільшення кількості грабунків — їх було 71. Зареєстровано й шість розбійних нападів. За півроку сталося 45 викрадень транспортних засобів, 28 автомобілів повернули власникам.

«Невтішною залишається ситуація з дорожньо-транспортними пригодами, — каже Олександр Богомол. — Від початку року на дорогах міста та області трапилося 1 тис. 40 аварій, в яких 41 людина загинула, а 265 отримали травми».

Також у першому півріччі поліція зафіксувала 251 шахрайство. Показово, що це на 30% менше, ніж за аналогічний період торік. Ситуація покращилася завдяки профілактичній роботі та висвітленню шахрайських схем у ЗМІ.

Із настанням літніх канікул посилили роботу і працівники ювенальної поліції. Правоохоронці проводять превентивні заходи з дітьми, батьками, вихователями в таборах відпочинку, щоб запобігти нещасним випадкам, вчиненню адміністративних і кримінальних правопорушень дітьми або щодо них. «Від початку року на території області зареєстровано 10 нещасних випадків за участю дітей, чотири — зі смертельними наслідками. 20 діток травмувалося та четверо загинуло в результаті ДТП. Ми проводимо додаткові профілактичні та роз’яснювальні заходи в рамках операції «Безпечне літо», — наголосив Олександр Богомол.

Правоохоронці Тернопільщини станом на 4 липня зареєстрували 39 повідомлень, пов’язаних із порушеннями виборчого процесу. Найпоширеніше — розміщення на білбордах агітаційних матеріалів кандидатів у народні депутати без зазначення необхідних вихідних даних. Для охорони громадського порядку під час виборів залучать практично весь особовий склад. З Києва приїдуть 120 поліцейських і 50 курсантів, допомагатимуть нацгвардійці.

Під постійним контролем перебуває й особовий склад. Три місяці тому в облуправлінні запровадили опитувальний портал. Олександр Богомол зазначив, що цією системою анонімно може скористатися кожен правоохоронець. На його думку, така форма взаємодії посилить комунікацію між керівництвом і працівниками.

Фото автора.