Наявність у країні величезної фабрики, яка випускає підакцизну продукцію та продає її в обхід держави, — випадок безпрецедентний. До села Труд негайно приїхав прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, який на місці ознайомився з «роботою» нелегального підприємства й тим, як його власникам удалося налагодити виробничий процес і все зберігати в таємниці від влади.

Журналістам прем’єр-міністр повідомив, що цех у селі Рижево-Конаре отримував тютюн, де його доводили до кондиції, а потім подрібнювали. Після цього напівфабрикат відправляли на фабрику в сусіднє село Труд. Уже там виробляли дуже якісні сигарети, на яких ставили логотип всесвітньо відомої фірми. На готовій упаковці написи наносилися грецькою мовою. За приблизними підрахунками прем’єра, нелегальна фабрика щорічно завдавала шкоди державному бюджету в розмірі від 7,5 до 10 млн євро. За словами глави уряду, на підпільній фабриці було встановлено новітнє обладнання, а її функціонування дуже добре організовано. Як мінімум у створення такого виробництва нелегали мали інвестувати не менше 5 мільйонів євро.

Як «інвесторам» вдавалося зберігати в таємниці діяльність нелегальної фабрики? Адже там повинні були працювати жителі сіл, з родин яких інформація про роботу «годувальників» мала обов’язково поширитися і дійти хоча б до Пловдива.

З’ясовується, на роботу приймали тільки громадян Молдови й України, які жили в одному із приміщень на території фабрик. Харчі й воду їм завозили регулярно, а спали вони в умовах, яким могли б позаздрити хіба що міські безхатьки. Кадри з фабрики в селі Труд, показані на всіх болгарських телеканалах, жахнули антисанітарією і убогістю.

За словами заступника головного прокурора Івана Гешева, який супроводжував прем’єра в поїздці до села Труд, на фабриці було виявлено готові сигарети в упаковках на суму майже 2 мільйони левів (1 мільйон євро). Поліція затримала й 12 осіб, котрі працювали «на зміні» цього дня.

Виявлення нелегальної фабрики стало предметом обговорення в уряді й прокуратурі. Головний прокурор Болгарії Сотир Цацаров заявив: «Нелегальне виробництво підакцизних товарів вважатиметься злочином. Таку зміну буде внесено до Кримінального кодексу. А зараз під покарання підпадає лише наявність величезної партії нелегальних сигарет, алкоголю і їх реалізація, але не виробництво».

До законодавства буде внесено зміни, згідно з якими всі споруди й устаткування для виробництва підакцизних товарів повинні будуть пройти реєстрацію в державних органах, покликаних стежити за цим процесом.

За словами головного прокурора, державна скарбниця щорічно не дораховується 250 мільйонів євро через незаконний продаж сигарет.

Як повідомило Болгарське національне радіо, більша частина незаконно вироблених сигарет поширювалася за кордоном. Адже недарма на упаковках написи були грецькою мовою.

Фото: bnr.bg