Польський політикум і правничі кола продовжують обговорювати оголошені генеральним речником Європейського суду справедливості (ЄСС) оцінки у справі преюдиціальних питань, отриманих від польського Верховного Суду.

Речник ЄСС Євгеній Танчев оприлюднив оцінку стосовно Вищої ради правосуддя (ВРП) та Дисциплінарної палати Верховного суду, судді якої обираються членами ВРП.

У документі, зокрема наголошується, що «методи призначення членів ВРП демонструють порушення, які можуть становити загрозу для її незалежності від органів законодавчої та виконавчої» гілок влади. Він також звертає увагу на скорочення строку повноважень членів попередньої ВРП, у зв’язку з призначенням на їхнє місце інших: «Не залежно від обґрунтування, яким є уніфікація строку повноважень членів ВРП, можна визнати, що негайна заміна попередніх членів ВРП, пов’язана з новою системою призначення ВРП, ще більшою мірою послаблює незалежність ВРП стосовно законодавчих та виконавчих органів влади».

В оцінці наголошується, що завдання ВРП — стояти на сторожі незалежності суддів і судів згідно з Конституцією РП, а «до її компетенцій віднесено здійснення відбору суддів, щоб рекомендувати їх президентові РП для призначення на суддівські посади, у зв’язку з чим, для належного виконання своїх завдань, вона мусить бути позбавлена впливів законодавчих та виконавчих органів». У розвиток цих висновків речник ЄСС стверджує існування «обґрунтованих підстав для того, щоб об’єктивно сумніватися в незалежності Дисциплінарної палати (Верховного суду. — Ред.) у контексті того, яку роль відіграють органи законодавчої влади в процесі вибору 15 суддів — членів ВРП».

Голова ВРП Лєшек Мазур заявив, що адресатом оцінки є весь польський парламент, а жодне рішення, постановлене європейським судом, не може безпосередньо вплинути на персональні зміни на публічних посадах у Польщі. Тому не тільки «не боїться оцінки» генерального речника ЄСС, а й упевнений, що майбутнє рішення ЄСС «не матиме значення для функціонування ВРП».

Віце-маршалок Сейму РП Ришард Терлецький заявив журналістам, що «оцінка — це не рішення», тому польський «уряд аналізуватиме» оцінку генерального речника». При цьому представник правлячої партії наголосив: «Ми з повагою ставимось до різних оцінок, різних думок, але не обов’язково мусимо ними перейматися. Вважаємо, що нами все було зроблено правильно, і все в порядку».

Оцінка генерального речника ЄСС є своєрідним вступом до рішення ЄСС у справі, яке, за твердженням експертів, з питань практики судових рішень, як правило, завжди збігається з тезами, представленими в оцінці генерального речника. На рішення ЄСС у справі преюдиціальних запитань польського Верховного Суду слід сподіватися після літніх канікул.

Тим часом 24 червня ЄСС постановив рішення про визнання такими, що «суперечать праву ЄС, положення польського законодавства (ухвалені в липні 2017 року) про зниження віку виходу на пенсію суддів Верховного суду і Вищого адміністративного суду з 70-річного до 65-річного, які були оскаржені в Єврокомісії.

Нагадаємо, що в ЄСС перебувають на розгляді кілька справ з питаннями щодо незалежності суддів у зв’язку з внесеними правлячою з 2015 року більшістю змінами до польського законодавства.