Під час презентації нової конкурсної програми хору "Щедрик" у Великій залі Дипломатичної академії  ім. Геннадія Удовенка при МЗС у червні 2019 року.

SCL Festival у Відні – це найбільший в Європі молодіжний музичний фестиваль для оркестрових та хорових колективів, який щорічно збирає понад 14 тисяч учасників.

Але наш «Щедрик» готовий виступати у найвідоміших залах, вражати своїм виконанням найприскіпливіших членів журі та найвишуканіших слухачів.

Цей колектив із 50-річною історією – від початку свого заснування в 1971 році й донині – взяв участь у більш, ніж 500 концертах по всьому світові. «Щедрик» є володарем кількох гран-прі та високих нагород у престижних конкурсах, фестивалях у США, Канаді, Німеччині, Польщі, Італії. Із гастролями юні виконавці побували  у десятках країн. І кожного разу журі та публіка – у захваті від техніки виконання, складності репертуару та рівня вокальної майстерності дітей.

Художньою керівницею і головною диригенткою хору є Маріанна Сабліна, яка дитиною сама співала в ньому. Відома педагогиня працює із цим хоровим колективом уже 15 років. Змінюються покоління, але незмінними залишаються маркери професійності. Про це свідчать досягнення «Щедрика» і те задоволення, з яким працюють і діти, і педагоги – Альона Асташева, директорка хору «Щедрик», яка також в дитинстві співала у цьому хорі, концертмейстерка Наталія Селіна.

Для Міжнародного юнацького музичного фестивалю Summa Cum Laude у Відні дитячий хор «Щедрик» підготував дуже цікаву, складну, різнопланову конкурсну програму. Її презентація відбулася у Великій залі Дипломатичної академії  ім. Геннадія Удовенка при МЗС у червні.

На ключових музичних локаціях Відня у виконанні українського дитячого хору звучатиме музика композиторів від доби бароко до сучасності (Ф. Анеріо, В.А. Моцарта, Ф. Шуберта, З. Кодаї, П. Казальса, М. Леонтовича, Г. Перселла, В. Сильвестрова, А. Пярта та ін.). Усі твори виконуються мовами оригіналу, наголошує голова ГО «Міжнародний інститут культурної дипломатії» Тетяна Калита, яка представляє хор «Щедрик».

100 років тому, у березні 1919-го, Українська республіканська хорова капела під керівництвом Кирила Стеценка й Олександра Кошиця вперше вирушила у гастрольний тур за кордон, презентуючи перед Заходом високу музичну культуру України. Це були перші посланці української культурної дипломатії УНР. Однією з найулюбленіших та найпопулярніших композицій у репертуарі того славетного колективу був «Щедрик» Миколи Леонтовича. Капела проіснувала 5 років.

Погодьтеся, який же глибокий символізм у тому, що український дитячий хор називається «Щедрик». І йому вже майже півстоліття. І так само тріумфально він підкорює світ своїм талантом. І так само протягом усіх цих десятиліть успіху популяризує українську хорову школу, виступає місіонером нашої культури загалом. А також розвиває і примножує традицію європейського хорового мистецтва.

Ми впевнені, що виступ «Щедрика» на Міжнародному молодіжному конкурсі-фестивалі SCL Festiva буде незмінно успішним. Бажаємо нашим юним артистам натхнення і таких же нестримних глядацьких емоцій та оплесків у Відні, як і на презентації нової конкурсної програми у Дипломатичній академії в Києві.

Фото Андрія Марченка.