Фото автора.

Щоб пізнати, як працюється поліцейським, вирішила почергувати з ними. На годиннику 19.00, у патрульних «перезмінка». Загалом патрулювання відбувається у дві зміни: з 8-ї ранку до 20.00 і відповідно з 20.00 до 8-ї ранку, на кожній з яких працює по чотири екіпажі. Поки один стежить за порядком у місті, ще два патрулюють на трасі Київ—Ковель—Ягодин у напрямках Волинської та Житомирської областей, ще один екіпаж залишається нести службу на стаціонарному посту. Саме там і почалась наша співпраця з поліцейськими.

Робочий день патрульних починається з інструктажу щодо техніки безпеки та правильного поводження зі зброєю. Командир роти № 5 Управління патрульної поліції в Рівненській області Департаменту патрульної поліції Назар Мулик розповів: «Ми постійно контролюємо здоров’я наших співробітників. Перед виїздом на патрулювання медичний працівник вимірює тиск, обов’язково перевіряє наявність алкогольних або наркотичних речовин і стан загалом. Це дуже важливо».

Потім — шикування. Старший інспектор роти та командир четвертого відділення Олександр Стельмах провів рознарядку, а контроль за несення служби нарядами поклали на інспектора відділу організації несення служби в місті Сарни Миколу Антоніча. Останнім обов’язковим елементом перед безпосереднім виконанням службових обов’язків є Державний гімн. До речі, патрульні його не просто слухають, а співають гуртом (на знімку). А затим поліцейські йдуть отримувати належні засоби безпеки на стаціонарному посту м. Сарни. А далі — служба.

Спочатку приєдналися до екіпажу, що працював з порушниками швидкісного режиму. В районі кільця (перехрестя трас) на диво спокійно проїжджають автомобілі. Помічаючи поліцейське авто, вони ніби переходять у режим уповільненої зйомки, з якого швидко виходять, минаючи патрульних. Має вигляд дещо комічний. Інна Яша, Олексій Субот і Віталій Криловець, які працюють у поліції приблизно два роки, пояснюють, що швидкість руху в цій зоні повинна бути 50 км/год., а максимальна допустима — 70. Інакше — штраф.

«Нині в нашому розпорядженні є TruCam — пристрій, який фіксує швидкість на відстані й починає автоматичну відеозйомку в разі перевищення», — розповідає Олексій.

За майже годину перебування на трасі вдалось виявити лише одного порушника. Втім, робити висновки про добросовісних водіїв досвідчені патрульні не радять. Зазвичай порушників трапляється більше.

Поки спостерігали за дорожньою обстановкою, правоохоронці, які патрулюють місто Сарни, вже встигли побувати на виклику з приводу шахрайства, що не знайшло підтвердження. Тож, спокусившись на пригоди, пересіла в авто до Олександра Ткачука та Сергія Давидчука. Останній раніше працював у транспортній міліції, тож порівнює: «Насправді є очевидні позитивні зміни всередині системи. За роки, поки існує поліція, вважаю, нам вдалося навести порядок у місті. Пригадую, як на початку було важко, нас не сприймали. Нині громадяни стали більш свідомі та ввічливі».

На запитання, чи вважають свою роботу важкою, чоловіки віджартовуються: «А в кого вона легка?».

Розмову перериває телефонний дзвінок. Конфлікт: жінка скаржиться на сусіда, який буянить. Екіпаж виїжджає на місце події. Поспілкувалися із заявницею, заповнили необхідні документи, а от сусід розмовляти не захотів, не відчинив помешкання. У таких випадках інформацію передають дільничному, тож подальше вирішення конфлікту — в його компетенції.

Нічого цікавого, подумалося на секунду. «Хочете екшену? — ніби прочитавши мої думки, запитав один із патрульних. — Краще нехай він залишається у фільмах. А в реальному житті буде все спокійно. Повірте, немає нічого приємного на викликах, де є потерпілі чи жертви». Розповіли, що більшість викликів пов’язані з порушеннями, скоєними нетверезими людьми.

— Який ваш особистий рекорд із кількості викликів за зміну?

— Нещодавно було 14.

Сутеніє. Лунає ще один дзвінок. «Невідомий чоловік лежить на одній із вулиць міста», — чути від диспетчера. Декілька хвилин — і ми на місці.

Чоловік лежав під парканом приватного будинку та заважав його мешканцям. Помітно, що в нетверезому стані, та інспектори викликали «швидку», щоб виключити чи підтвердити серцеву недостатність, на що вказували певні ознаки, надати необхідну допомогу.

Треба визнати, що в поліцейських виснажлива робота і у фізичному, і в емоційному плані. Бо працювати там, де є проблема, біда, конфлікт, нелегко. Патрулювання журналістів закінчилось о-пів на першу ночі, тоді як на патрульних уже чекали два виклики, а попереду — ще ціла ніч...

Сарни Рівненської області.