Під час покладання квітів до Меморіалу між Краматорськом та Слов’янськом. Крайня праворуч — Ірина Геращенко.

Фото зі сторінки Ірини Геращенко в Фейсбуці.

П’ята річниця визволення міст Донеччини від російсько-окупаційних військ ознаменувалася яскравими та велелюдними патріотичними акціями. Привітати місцевих мешканців із цією подією завітали Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Президент Володимир Зеленський, заступник Секретаря РНБО Сергій Кривонос тощо.

Ірина Геращенко разом із заступником Секретаря РНБО Сергієм Кривоносом, який у 2014 році командував обороною Краматорського аеродрому, а також із родинами загиблих героїв узяли участь у відкритті в Музеї історії міста нової постійної експозиції «Краматорськ. Сучасні події». У виставковій залі зібрано експонати, пов’язані із загиблими Героями Небесної Сотні, учасниками бойових дій, волонтерами, активістами, фотодокументальні матеріали про визволення Краматорська 5 липня 2014 року. На відкриття експозиції прийшли родичі загиблих захисників Краматорська, активісти, волонтери та військовослужбовці, які брали участь у визволенні міста. Ірина Геращенко подякувала всім захисникам України, які визволяли міста та села Донеччини. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять захисників, які загинули на сході України.

Учасники заходів, як повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради, також вшанували пам’ять 17-річного Степана Чубенка, якого у 2014 році викрали та закатували за проукраїнську позицію представники незаконних збройних формувань.

Перший заступник глави парламенту разом із командиром 95-ї бригади Михайлом Забродським та військовослужбовцями, які брали участь у визволенні населених пунктів Донбасу від російсько-окупаційних військ, відвідали гору Карачун та ознайомилися з роботою нової вежі, яка забезпечує українське мовлення для населених пунктів Донеччини. Вони вшанували пам’ять загиблих Героїв та поклали квіти до Меморіалу між Краматорськом та Слов’янськом.

«Від імені Верховної Ради України я хотіла б подякувати всім військовослужбовцям, волонтерам, активістам, кожному патріоту, який допомагав визволяти українські території від російсько-окупаційних військ. Ми пишаємось вами і дякуємо за ваш подвиг і мирне небо», — наголосила І. Геращенко та висловила переконання, що найближчим часом й інші населені пункти Донбасу буде визволено від окупаційних військ.

Президент Володимир Зеленський подякував усім, хто у 2014 році брав участь у визволенні Краматорська та Слов’янська від російської окупації, за виявлену мужність та активну громадянську позицію.

«Ми дякуємо всім, завдяки кому над цими містами знову замайоріли українські прапори, — нашим військовим, добровольцям, правоохоронцям, волонтерам. Ви зробили це всупереч чисельній перевазі противника», — сказав Володимир Зеленський, виступаючи біля меморіального каменя, закладеного на честь загиблих героїв на місці, звідки розпочалося визволення Краматорська та Слов’янська. Особливу вдячність Президент висловив жителям визволених міст, які не побоялися протистояти агресії російських окупантів. Глава держави поклав квіти до пам’ятних знаків генерал-майору Сергію Кульчицькому, загиблим військовослужбовцям Національної гвардії та співробітникам МВС.

З привітальним словом до мешканців звернувся і голова Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко: «Саме цього дня п’ять років тому Краматорськ визволився від жахливого лиха — «русского мира». Ті кілька місяців, коли окупанти хазяйнували в Краматорську та Слов’янську, стали найбільш кризовими для вас, але ті часи вже минули. Сьогодні вільні міста Донеччини квітнуть і розвиваються, поступово відбудовується інфраструктура та розвивається бізнес. Я дякую воїнам 25-ї та 95-ї бригад Збройних Сил України, бійцям Національної гвардії, правоохоронцям та мирним жителям, які в скрутний для країни час стали на захист рідної землі та визволили міста північного Донбасу. Ви — ті, хто на власні очі бачить різницю між життям в окупації та в сильній, єдиній і незалежній Україні. Кожен із вас є взірцем стійкості та відваги, яка дала змогу вистояти тоді й допомагає відроджувати Україну тепер. Спільними зусиллями ми зможемо розв’язати всі проблеми й перетворити нашу землю на квітучий європейський край».

Мешканців міста також привітали перший заступник міністра в справах ветеранів України Григорій Галаган, краматорський міський голова Андрій Панков та заступник командувача Операції об’єднаних сил полковник Олег Кудренко.

До слова, на горі Карачун, яка розташована поблизу Краматорська та Слов’янська, цього року вже втретє відбулася всеукраїнська акція «Донеччина зустрічає своїх захисників». Ветерани АТО з усієї України, громадські діячі та активісти, військовослужбовці, представники влади та місцевих громад мали змогу відвідати локації фестивалю, серед яких: волонтерський, координаційний, навчальний сектори, сектор спілкування з ветеранами АТО, сектори відеопоказів і обміну інформацією, а також фотоекспозицію, присвячену 100-річчю боротьби України за незалежність. Крім цього, на Карачуні було організовано презентацію проектів, пов’язаних із ветеранами АТО. Учасники заходу оглянули виставку військової техніки, виставку від Інституту національної пам’яті «Донбас: перепрочитання образу». Спеціалісти міжнародної гуманітарної організації HALO Trust проводили також майстер-класи з інформаційної підготовки щодо мінної небезпеки.

Урочистості завершилися запальним концертом на центральній площі Краматорська — його подарували місцевим жителям гравці футбольного клубу «Маестро», до складу якого входять відомі українські співаки та шоумени.

Донецька область.