Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало справу про можливе перевищення повноважень детективом Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і примус судових експертів до видачі висновку в справі «Укрнафти» з можливістю їх редагування. Про це йдеться в ухвалі Шевченківського суду Києва від 1 липня, передає спеціалізоване видання enkorr.

Заяву подав директор Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності. За його свідченнями, у березні 2018 року старший детектив НАБУ прибув до центру з приводу судово-економічних експертиз у кримінальному провадженні щодо «Укрнафти», яке стосується виведення коштів через нафтові аукціони.

У період з березня по серпень 2018 року детектив НАБУ нібито приблизно 10 разів приходив до центру і в усній формі чинив тиск на директора та судових експертів. Це виявлялося у вимогах прискорити експертизу й зробити висновки, аналогічні до висновків приватного експерта, і надати проект висновків з можливістю їх редагування.

Крім того, тиск нібито виявлявся в обшуку детективами НАБУ приміщення Центру судової експертизи у іншій справі й вилученні комп’ютерів з електронними варіантами експертиз. Свідчення директора також підтвердив експерт, який готував висновки в справі «Укрнафти».

Нагадаємо, досудове розслідування за фактом виведення з «Укрнафти» 7,5 млрд грн шляхом безоплатного відвантаження нафти за підсумками аукціонів було зареєстровано в 2015 році. Це одне із двох розслідувань щодо «Укрнафти», яке веде НАБУ.

Ілюстрація: dbr.gov.ua