В інформаційному центрі РАЕС «Полісся» екскурсантам провели всі необхідні інструктажі відповідно до програми заходу. Начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю Петро Кратік розповів гостям про історію будівництва та розвитку Рівненської АЕС, а також принципи роботи основного обладнання електростанції. Довідалися слухачі і про сучасну діяльність підприємства, його сьогодення та плани на майбутнє. Студенти оглянули макети енергоблоку з реактором ВВЕР-440, тепловиділяючої збірки та градирні, побували на проммайданчику Рівненської АЕС. Оскільки студенти за фахом майбутні енергетики, для них украй важливим було побачити діючу АЕС зсередини та в процесі роботи, поспілкуватися зі спеціалістами підприємства. А позаяк Туреччина обрала для себе курс на розвиток власної атомно-енергетичної галузі, безпосередньо введення в експлуатацію АЕС «Аккую», потреба у висококваліфікованих кадрах для колег є одним з пріоритетів.

Гості пройшлись машинним залом енергоблоків № 1, № 2, де мали змогу оглянути основне обладнання електростанції. У навчально-тренувальному центрі відвідувачам пояснили принцип роботи реактора, на прикладі повномасштабних тренажерів ПМТ-440 та ПМТ-1000 продемонстрували, як працює енергоблок у разі збою або відмови обладнання, а також якими знаннями та якостями має володіти персонал РАЕС, аби робота підприємства була максимально безпечною та ефективною.

«Оскільки я цікавлюсь атомною енергетикою, то вперше вирішив узяти участь у цьому проекті. Нам дуже пощастило, що в рамках усіх заходів була включена екскурсія на РАЕС. Ми переконалися, що фізичний захист підприємства — на високому рівні. Зокрема, нас вразили усі ті заходи безпеки, які реалізовуються на електростанції після сумних уроків Чорнобиля та Фукусіми. Особлива подяка організаторам та адміністрації Рівненської АЕС за те, що нам усе так детально продемонстрували. Досвід, який ми отримали тут, допоможе нам у подальшому професійному розвитку», — підсумував 18-річний турецький студент TED-коледжу з Анкари Атеш Феттахоглу.

Вікторія ШЕЙКІНА,

кореспондент прес-центру Рівненської АЕС.

Фото автора.