«Побачити та померти. 27 неземних місць Землі» — таку назву має рейтинг фотографій непересічних рукотворних та нерукотворних краєвидів світу за підсумками 2013 року. Під №16 у когорту переможців, до честі України, потрапив «Тунель кохання», розташований біля селища Клевань Рівненського району.
Клеванський тунель (на знімку) утворився в лісовому масиві посеред дерев із розлогими кронами внаслідок руху потягів на проміжку залізничної колії між селищем Клевань та селом Оржів. Гілля, яке відростало, вагони повсякчас обчухрували й місцина поступово набирала вигляду своєрідної рослинної арки. Щоправда, зараз цей відрізок залізничної колії майже не використовується. Там курсує лише один вантажний потяг, але об’єкт протяжністю до двох кілометрів усе одно не втрачає свого тунельного образу, ставши гарною привабою для туристів. А ще для молодят, які вважають за необхідне тут сфотографуватися. Мовляв, у зеленому тунелі сильна аура, що позитивно впливає на людські долі. Цю ауру символізує зелена арка, тоді як колія на дві рейки — шлях для двох доль. Закохані мають поцілуватися цієї миті, коли тунелем проїде потяг, та обов’язково загадати одне бажання на двох. Тоді воно неодмінно здійсниться.
За легендою, у середньовіччі тут знайшли порятунок двоє закоханих, втікаючи від ворогів. Цій парі нібито сама природа відкрила шлях, розступилася, щоб вони могли пройти вглиб лісового масиву.
Побутує також переказ, що над цією місциною витає дух волинських Ромео та Джульєтти, яких колись запроторили до темниці Клеванського замку. А вони потаємним ходом (через підземний тунель) пробралися на волю та знайшли порятунок у зеленому масиві. Легенди легендами, а наразі місцина дійсно укріпилася у своїй назві як «Тунель кохання». Такою її знають не тільки в Клевані, а й по всьому світу.
Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.
Млинів
Рівненської області.
Фото автора.