Постійне знецінювання національної валюти Туреччини й зростаюча інфляція дуже непокоять президента Реджепа Ердогана. Після кількох повчальних «бесід» з керівником Центрального банку (ЦБ) Муратом Четінкая глава держави вирішив звільнити його.

Заяву про усунення Четінкая з відповідальної посади Ердоган зробив у небі, точніше, на борту літака, на якому повертався із Сараєво в Анкару. А вже на землі підписав указ про його звільнення і призначення на цю посаду заступника керуючого Центральним банком Мурата Уйсала. Укази глави держави були опубліковані в урядовій газеті Resmi Gazete.

«Центральний банк є найважливішим елементом фінансової основи економіки країни. Якщо ми не відкоригуємо його повністю, якщо не поставимо його на міцну основу, ми можемо зіткнутися із серйозними проблемами», — пояснив своє рішення Реджеп Едоган. Він додав, що Четінкая ухвалював рішення, за які країна змушена була платити високу ціну, а сам глава Центробанку не викликав довіри в ринковій сфері.

Чимало турецьких видань зазначають, що причиною відсторонення глави Центрального банку стали його впертість і небажання прислухатися до порад міністра фінансів і казначейства Берата Албайрака й самого президента про зниження відсоткових ставок. Мурату Четінкая глава держави й міністр порадили добровільно піти у відставку. Але він нагадав їм, що Центробанк є незалежною структурою, і відмовився це зробити. Чим сам собі підписав вирок, бо для президента є неприйнятним нехтування його порадами.

Четінкая займав цю посаду з квітня 2006 року. Торік у вересні він не послухав Ердогана й підвищив базову відсоткову ставку на 6,25 пункту, і вона сягнула 24 відсотків. Він пояснив це тим, що хоче сповільнити інфляцію. І вже за перші п’ять місяців цього року дефіцит бюджету Туреччини зріс до 225 відсотків, а ліра продовжувала знецінюватися. До того ж у першому кварталі року ВВП Туреччини знизився на 2,6 відсотка. В цій ситуації Ердоган хотів перекинути з резервів Центробанку до бюджету країни 46 мільярдів лір (майже 8 мільярдів доларів). На думку міністра фінансів, це мало вивести країну зі стану рецесії. Крім того, Ердоган не раз вимагав від ЦБ зниження відсоткових ставок, що мало стати стимулом для піднесення економіки. Але з цим не погоджувався Четінкая.

Мурат Уйсал уже заявив, що під його керівництвом Центробанк продовжить незалежну грошово-кредитну політику. Але всім зрозуміло, що він прислухатиметься до порад Реджепа Ердогана та міністра фінансів і казначейства Берата Албайрака. Інакше теж потрапить до числа осіб, які «не вселяють довіри».