Заступник Голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко, Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, директор Державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» з виготовлення цінних паперів» Юрій Оніщенко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Директор підприємства Юрій Оніщенко запевняє: впораються із завданням не пізніш як за сім днів до дня голосування — відповідно до чинного законодавства. Починаючи із 28 червня працівники комбінату трудяться цілодобово в три зміни.

У процесі виготовлення виборчих бюлетенів задіяно більш як 80 відсотків трудового колективу, а це понад 800 працівників. Нині вже виготовлено 26 мільйонів бюлетенів по одномандатних округах. По багатомандатних — 27 мільйонів. По закордонному — 469 тисяч 172 примірники. Загалом це 53 мільйони 500 тисяч бюлетенів, що становить 84 відсотки від загальної кількості.

Загалом ЦВК резервувала можливість виготовити 63 мільйони 611 тисяч 464 бюлетені, повідомив заступник голови ЦВК Євгеній Радченко. Однак замовлення становило 60 мільйонів 398 тисяч 300 бюлетенів. Із них понад 30 мільйонів — це загальнодержавний та закордонні виборчі округи. Ще майже стільки ж — бюлетені для одномандатних виборчих округів. Відомо, що в бюлетені по багатомандатному виборчому округу буде 22 політичні партії. А в одномандатних кількість кандидатів коливається від п’яти, як у 188-му Хмельницькому виборчому окрузі, аж до 46, як на 133-му окрузі в Одесі. Відтак бюлетені для одномандатного та загальнодержавного багатомандатного виборчих округів відрізняються між собою наявністю п’яти форматів та мають 199 відмінностей по тексту. Найменший бюлетень має розмір 20 на 20 сантиметрів. Такий формат друкують для чотирьох округів, їх пакують у пачки по тисячі примірників вагою 3,4 кілограма. Далі — формат 20 на 30 сантиметрів. Бюлетені такого розміру друкують для 42 округів і пакують у пачки по тисячі примірників вагою 5 кілограмів. Наступний — 20 на 40 сантиметрів. Такі бюлетені видаватимуть на 98 округах. Їх пакують також по тисячі примірників у пачки вагою 6,6 кілограма. Є ще формат 20 на 60 сантиметрів. Його потребує 51 округ. У пачки вагою 5 кілограмів формують по 500 таких примірників. Найдовший бюлетень сягне 70 сантиметрів. Його друкують для чотирьох округів і вантажать у пачки по 500 примірників, кожна з яких важить 6,6 кілограма.

Бюлетені для багатомандатного округу мають формат 20 на 60 сантиметрів. Дві третини їх друкують із залученням виробничих потужностей банкнотно-монетного двору Національного банку України. Один примірник бюлетеня для голосування на загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі стане державі в 4,2 гривні. Ціни на бюлетені в округах відрізняються. Мінімальна вартість становить 2,28 гривні, максимальна — 4,68. Загалом на підготовку до проведення виборів виділили 1 мільярд 949 мільйонів 620 тисяч гривень. Майже 70 відсотків цих грошей (понад 1,3 мільярда гривень) спрямувала на діяльність окружних та виборчих комісій. Централізовані видатки Цент-ральної виборчої комісії становитимуть 406 мільйонів 802 тисячі гривень.

Для друку всіх бюлетенів витратять майже 14 мільйонів аркушів захищеного паперу формату 62 на 81 сантиметрів, каже Ю. Оніщенко. Разом вони заважать 540 тонн. А якщо скласти всі віддруковані бюлетені в один стос, то його висота зрівняється з африканською Кіліманджаро й сягне 5 кілометрів 895 метрів. Папір для друку використовують вітчизняного виробництва — Малинської фабрики. Кожен бюлетень матиме вісім ступенів захисту — це і захищений папір із водяними знаками та захисними волокнами, захисні антисканерні сітки, мікротексти, використання фарби, яка світиться за спеціального освітлення тощо. На думку директора поліграфічного комбінату, це унеможливить будь-які варіанти підробок. Окрім цього, на бюлетенях, які ми заповнюватимемо під час парламентських виборів 2019 року, буде зображення Верховної Ради. Раніше такого ще не було.

Для виконання цього замовлення комбінату довелося пройти доволі складний процес, наголосив Ю. Оніщенко. Спочатку необхідно було відлити спеціальний папір, його отримали та перерахували і тільки тоді почався власне друк. Бюлетені нумерують, ріжуть відповідно до формату, знову рахують, а потім пакують і відвантажують. Як зауважила Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук, питання друку бюлетенів певною мірою обтяжували й судові справи. Вона висловила задоволення тим, що всі справи суди ретельно розглянули й дійшли висновку про правомірність дій ЦВК. Водночас очільниця ЦВК подякувала «доброму партнеру — комбінату «Україна» за «готовність у дуже складних умовах витримувати навантаження і йти правильним шляхом для забезпечення проведення виборчої кампанії». Із того часу, як ЦВК віддала бюлетені в друк, не порушувалася жодна норма закону, акцентувала вона.