«Як Прем’єр-міністр України, офіційно заявляю, що жертви, які, на превеликий жаль, вже є, на совісті і на відповідальності організаторів і певних учасників масових заворушень. Вимагаю, щоб правоохоронні органи ретельно і рішуче розслідували ці злочини, а головне — зробили все можливе, щоб не допустити їх надалі. А звинувачення на адресу правоохоронних органів взагалі безпідставні, оскільки на вулиці Грушевського вони взагалі не мають вогнепальної зброї», — таку заяву на початку вчорашнього засідання Кабінету Міністрів зробив глава уряду Микола Азаров (на знімку).

«Організовані ультраправі бойовики і радикальна частина учасників Майдану вчинили у центрі Києва масові заворушення. Напади на працівників правоохоронних органів із застосуванням холодної зброї і запалювальних сумішей, підпали автомашин і будівель, терор і мародерство, незаконне захоплення людей, самосуди, провокації — ось арсенал їхніх дій, які побачив весь світ. Цинізм і аморальність терористів дійшли до того, що вони кидають «коктейлі Молотова» в живих людей, і молоді хлопці — теж наші діти — спалахують вогнем! Всі бачили ці кадри, весь світ їх бачив», — сказав глава уряду.

Прем’єр також повідомив, що, за його інформацією, у ніч на середу «терористи з Майдану вдиралися до готелів, захопили кількадесят громадян, яких вони вважають своїми опонентами, і жорстоко їх побили» та додав, що «таким чином вони погрожують життю взагалі будь-якого громадянина, на власний розсуд визначаючи ворогів».

З цього він робить висновок: «Учасників цих заворушень не можна називати мирними протестувальниками і мітингувальниками — це злочинці, які повинні відповісти за свої діяння».

Заявивши про те, що «купка екстремістів на київській Європейській площі вже кілька днів намагається гвалтувати всю Україну, конституційний лад і законність», прем’єр додав, що «ці бандитські дії — прямий наслідок підбурювання і закликів до дестабілізації ситуації в Україні, якими весь останній час займалися лідери так званої опозиції». Він також зазначив, що неодноразово попереджав про можливість таких наслідків і про те, що «підбурювачі сховаються за депутатську недоторканність, а прості люди опиняться в трагічній ситуації».

«Так і сталося. Лідери опозиції одразу з переляку спробували відхреститися від погромників, а трагедії вже сталися. Сотні людей опинилися в лікарнях з серйозними травмами, кілька назавжди залишаться інвалідами. А ті, кому доведеться відповідати перед законом за скоєні злочини, все життя жалкуватимуть про те, що взяли участь в огидній авантюрі», — переконував глава уряду.

Звертаючись до лідерів опозиції, М. Азаров сказав, що коли вони заохочують і підтримують екстремістів, то нехай так і заявлять та візьмуть на себе відповідальність за ескалацію насильства, а це європейська опозиція, то вона зобов’язана разом з владою зробити все, «щоб припинити терор і погроми, вакханалію тотального порушення законів».

Водночас прем’єр зазначив, що Президент та уряд «готові домовлятися, готові співпрацювати з тими політичними силами і тими політиками, хто не розколює суспільство і не дестабілізує ситуацію, а працює для нормального позитивного розвитку держави».

Щоправда, при цьому він закликав опозицію відмовитися від будь-яких ультиматумів. «Невже лідери так званої опозиції не розуміють, що екстремістськими акціями не примусять владу прийняти їх ультиматуми», — запитав М. Азаров.

Під час засідання уряду прем’єр доручив міністру внутрішніх справ підготувати проект рішення уряду про надання постраждалим правоохоронцям допомоги із Резервного фонду. «Завдяки безпрецедентній витримці, мужності, самопожертві та вірності присязі працівників правоохоронних органів, серед яких юні хлопці з внутрішніх військ, застосовуються лише засоби стримування, і навалу бойовиків вдається стримувати», — заявив очільник уряду. Він також зазначив, що «пишається тим, що у нас є такі воїни, і вдячний їм за самовідданий захист конституційного ладу і правопорядку».

Пообіцявши, що «держава належно оцінить мужність своїх громадян у погонах», прем’єр запевнив, що сім’ї постраждалих правоохоронців «отримають абсолютно всю необхідну допомогу і підтримку».

«Треба ретельно все врахувати: і лікування, і реабілітацію, і компенсацію збитків постраждалим правоохоронцям, і вирішення їхніх житлово-побутових проблем. Терміново вносьте цей проект на наступне засідання уряду», — звернувся М. Азаров до міністра внутрішніх справ.

Кабінет Міністрів вніс зміни до постанов про застосування водометів та спеціальних засобів, а також затвердив порядок проведення додаткових заходів захисту безпеки громадян. Згідно з останнім документом, органи внутрішніх справ зможуть тимчасово обмежувати рух транспортних засобів та доступ громадян на окремі ділянки місцевості та об’єкти.

Зміни до постанови про застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку передбачають, що «водомети застосовуються працівниками міліції для припинення масових безпорядків і групових порушень громадського порядку, відбиття нападу на будівлі, приміщення, споруди і транспортні засоби незалежно від їх належності, захисту громадян і самозахисту від нападу та інших дій, що створюють загрозу їх життю, здоров’ю, житлу чи майну».

Також Кабмін вніс зміни до пункту 12 правил застосування спеціальних засобів при охороні громадського порядку, якими розширив перелік спецзасобів, дозволених використовувати міліції проти учасників масових заворушень. Зокрема, уряд дозволив використовувати ручні газові гранати «Дрейф-2», світлошумові гранати «Заря-2», «Факел-С», «Пламя-М» та ручні димові гранати.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Дослівно

Микола Азаров: «Моє особисто ставлення до цих жертв — безумовно, я співчуваю сім’ям. Я пам’ятаю вислів російською: «По ком звонит колокол?». Він дзвонить по тобі, по мені. Безумовно, ми шкодуємо, що так сталося, хоча не маємо жодного до цього відношення і закликаємо людей не піддаватися на провокації».