«Вона необхідна для підвищення конкурентоспроможності Рівненщини. Окрім того, створює передумови для отримання фінансової допомоги від держави і міжнародних донорів. Стратегія, по суті, «задає рамки», а вже під них реалізуються проекти впродовж всього періоду», — каже в. о. голови ОДА Ігор Тимошенко, який вважає, що процес розроблення документа має бути максимально публічним і прозорим.

Тож відбувається із залученням не лише представників влади, а й науковців, бізнесменів, експертів громадських організацій та асоціацій. Саме їм презентували результати аналізу соціально-економічного розвитку області.

За словами керівника Агенції регіонального розвитку Рівненщини Олександра Процюка, область має вигідне географічне положення, хороші природні ресурси, логістику, достатнім є і людський капітал. Ці конкурентні переваги вирізняють потенціал нашого регіону серед інших. Тож до кінця року вироблять сучасні інноваційні рішення, що можуть стати драйвером для нових видів діяльності.

Радник із питань планування регіонального розвитку та впровадження проектів Програми «U-LEAD з Європою» Василь Кашевський розповів, що головною особливістю стратегічного планування розвитку власної території має стати smart-спеціалізація: «Це європейський підхід, і він передбачає розвиток видів економічної діяльності, які мають інноваційний потенціал з урахуванням унікальних переваг регіону. Його мета — перетворити економіку області на більш ефективну саме в глобальному світі».

Тож саме з урахуванням таких підходів стратегію розвитку області обговорили у групах. Їх учасники визначили сильні та слабкі сторони. Всі напрацьовані пропозиції будуть узагальнені та представлені на обговорення громадськості, запевнили у Рівненській ОДА.

Фото надано автором.