Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Виступаючи із заключним словом під час останнього засідання Верховної Ради восьмого скликання, глава парламенту Андрій Парубій наголосив: «Можу з честю сказати, що в ці роки, які ми змогли пропрацювати разом, окрім важливості законів, які приймали, ми показали велику результативність. Верховною Радою восьмого скликання проведено 580 пленарних засідань, прийнято 2734 законодавчі акти, зокрема 987 законів та кодексів у цілому. Також проведено 35 парламентських слухань. Це статистика, яка демонструє результат кількості. Але ми всі пам’ятаємо, якої якості й потуги були багато з тих документів, які приймали тут, у Верховній Раді. Як часто нам доводилося відчайдушно об’єднувати всіх у залі, щоб вийти на успішне голосування, на успішну реформу. Це відбувалося в той час, коли нам доводилося відбивати російську агресію. Коли в кожному бюджеті доводилося виділяти більше коштів для Збройних Сил, для армії, для військових».

Ми захищали країну від агресора і водночас реформували всі сфери суспільного життя, наголосив А. Парубій. Він нагадав про пенсійну і медичну реформи, а реформу місцевого самоврядування назвав однією з найуспішніших. На шляху запровадження цих змін важливою була гарна координація між комітетами Верховної Ради та міністерствами в підготовці кожного законопроекту, переконаний очільник Верховної Ради. Він пригадав, що багато хто свого часу не вірив у можливість проведення антикорупційної реформи. «Але було створено всі антикорупційні органи, — сказав він. — Це нашим парламентом було введено найбільш відкриту систему електронного декларування у світі. Українським парламентом прийнято закон про Антикорупційний суд з урахуванням усіх поправок Венеційської комісії. Це рішення, яке продемонструвало повну єдність і громадянського суспільства, і парламенту, і наших закордонних партнерів».

«Ми провели історичні рішення в гуманітарній сфері, — звернувся до колег А. Парубій. — Пригадайте наші закони про декомунізацію. Який великий був порив у залі, адже ми позбулися ментальної окупації. Для Путіна важлива війна за серця та розум людей, а ми наш простір наповнювали українським духом». «Пригадуєте, як багато людей застерігали від конфліктів, коли ми запроваджували квоти на радіо, а тепер суспільство аплодує, коли чує українську пісню в ефірі, — продовжив він. — Хочу подякувати за закони, які стосуються захисту української книжки. Ми не знали, чи точно будуть голоси за звернення до Всесвятішого патріарха, яке започаткувало шлях до Томосу. Закон про мову став неймовірною перемогою цього скликання. Після багатьох десятків років ми визнали усіх, хто воював за українську незалежність у ХХ столітті, учасниками національно-визвольної боротьби та бойових дій. І це велика історична справедливість».

Глава парламенту особливо відзначив міжнародну діяльність. «Протягом цих років спільно з Президентом Порошенком нам вдалося створити потужну антипутінську коаліцію, — наголосив він. — Мало хто вірив, що протягом п’яти років можливо утримувати санкції проти російського агресора. Завдяки великій дипломатії, в тому числі й парламентській, завдяки координації роботи МЗС і Президента ми утримували цю коаліцію. Вважаю великою перемогою те, що ми внесли в Конституцію і визначили, що стратегічний напрям для нашої країни — це НАТО та ЄС».

Зазначивши, що парламент багато критикують та що напевно були помилки, А. Парубій нагадав: доводилося працювати у відчайдушних умовах усі ці роки. «Але кожен із депутатів та урядовців розумів цю відповідальність, яка лежала на них, відповідальність своїх рішень і дій. Кожен проводив реформи на своєму фронті — чи в медицині, чи в політиці, чи в сфері фінансів. Незважаючи на всю критику і на абсурдні ідеї про зачистку поля від тих, хто протягом п’яти років захищав нашу країну, переконаний, що історія дасть високу оцінку нашим спільним діям. Ми будували фундамент великого українського дому. Ми розвивали його і робили сучасним і європейським», — сказав він.

А. Парубій подякував присутнім у залі народним депутатам незалежно від фракцій і груп. Особливо відзначив позафракційних народних депутатів, які давали ключові голоси під час важливих голосувань. Дісталися вдячні слова й Опозиційному блоку за критику, «до якої прислухалися і яку сприймали». Очільник парламенту також віддав шану двом керівникам уряду. І Арсеній Яценюк, і Володимир Гройсман, за його словами, стали взірцем того, як парламент та уряд можуть спільно працювати. Протягом цих п’яти років чи не вперше в нашій історії різні гілки влади підтримували одна одну, наголосив А. Парубій і висловив переконання: сто років тому Україна програла саме тому, що очільники держави між собою воювали. Нині ж вдалося створити умови, в яких влада пліч-о-пліч стояла протягом усіх важких років. «Це дало підстави і змогу для будівництва нашого українського європейського дому», — сказав він. Окрема подяка прозвучала на адресу Президента Петра Порошенка — «за його енергію та професіоналізм» і за «величезні зусилля у відбудові української армії».

«Нам доведеться витрачати ще багато зусиль, щоб обстояти ті цінності, які ми з вами тут здобували, — зауважив А. Парубій. — Вибори через вісім днів. Але впевнений, що незалежно від того, ким ми будемо через десять днів — чи народними депутатами, чи громадськими активістами, чи журналістами, чи політичними діячами — ми будемо твердо боронити цінності, прийняті в цьому парламенті. Будемо захищати їх у цих стінах та на вулиці. Бо ці цінності — українські. Упевнений, будемо розвивати напрями та реформи, які започаткували в цьому скликанні, і ми приведемо країну і в НАТО, і в ЄС. Ті, хто будував фундамент для цього шляху, і надалі працюватимуть для цієї мети. Депутатство — це лише одна із форм боротьби. Ми й надалі працюватимемо разом — в інших форматах, але пліч-о-пліч».

У своїй заключній промові Андрій Парубій подякував також своїм заступницям — Ірині Геращенко та Оксані Сироїд, працівникам апарату Верховної Ради, охоронцям і журналістам. «Якби ми ці роки не об’єднувалися, ми б не втримали країну, — сказав він. — Дякую всім і не прощаюся».