Під час відзначення 75-ї річниці створення УГВР у Сприні.

Фото прес-служби Львівської ОДА і «Четвертої студії».

У селі Сприня Самбірського району відзначили 75-ту річницю створення Української Головної Визвольної Ради (УГВР), ініціатором якої виступило командування УПА та керівництво ОУН(б). Перший великий збір українських політичних організацій, які сформували тимчасовий парламент України, відбувся неподалік Сприні 11—15 липня 1944 року. Учасники установчих зборів схвалили демократичні засади державно-політичного устрою та соціально-економічну програму побудови України. Президентом УГВР було обрано полтавчанина Кирила Осьмака. Після проголошення незалежності України були відроджені славні сторінки історії створення Української Головної Визвольної Ради.

На урочистостях в Сприні виступив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

«Створення УГВР — це був приклад єдності перед загрозою, перед якою опинилася Україна у боротьбі проти двох наймогутніших імперій світу — нацистської Німеччини і комуністичного Радянського союзу. Це фактично був підпільний український парламент, парламент без держави, але парламент воюючої країни, який кинув виклик імперіям. Коли говорять, що ці змагання ми програли, я весь час запитую, а де сьогодні нацистська Німеччина, з їхніми прапорами і стягами — її не існує. Де сьогодні комуністичний Радянський союз — його не існує, а Українська держава, за яку боролися вояки УПА, УГВР, сьогодні існує під синьо-жовтим прапором завдяки вашій боротьбі, завдяки вашому духу. Я весь час згадую слова одного з вояків УПА, якого запитували в 1960-х роках, навіщо ви боретесь, адже зрозуміло, що не буде продовження війни, що нема жодних надій і шансів. Він відповів: «Ми знаємо, що зараз перемоги не буде, що багато з нас загине, але ми йдемо в бій, щоб створити легенду. Легенду, на якій будуть виховуватись наші діти і онуки. Вони піднімуть наші прапори і з ними підуть у бій», — підкреслив Андрій Парубій і нагадав, що завдяки воїнам УПА сьогодні на передовій стоять десятки, сотні тисяч воїнів, у том числі з червоно-чорним прапором і захищають кордон від того самого ворога, проти якого боролися наші діди і прадіди, проти московського загарбника. Немає значення, як називається ця імперія, чи царська Росія, чи Радянський союз, чи Російська Федерація, це той самий московський імперіалізм, який протягом ста років ставив перед собою мету знищити нас, знищити Україну.

«І дуже важливо, що відроджена українська армія, яка ефективно протистоїть загарбнику, сьогодні вживає офіційне привітання «Слава Україні!». Наші воїни вітаються так, як віталися вояки УПА, як віталися вояки Української галицької армії і армії УНР. Як Голова Верховної Ради України, я гордий, що мав за честь поставити на голосування цю пропозицію Петра Порошенка і цей закон. І це вже обов’язок усіх військових. Ваша боротьба, ваш героїчний чин продовжується сьогодні. Я пригадую, як ми збиралися на різних майданчиках, на Маківці, у Львові, у Білогорщі, як мене запитували: «Коли вояки УПА будуть визнані героями України?». Для мене велика честь, що я поставив це рішення на голосування у Верховній Раді України і воно було прийняте як закон. Вояки УПА, члени ОУН, УГВР як структура, усі борці за волю України сьогодні вже визнані учасниками національно-визвольної боротьби, героями України. Це наш великий борг, історичний борг. Ми пізніше прийняли закон, щоб вояки УПА були визнані учасниками бойових дій, так само, як ті хлопці, які сьогодні на передовій», — наголосив Андрій Парубій.

В урочистостях з нагоди 75-річчя УГВР взяла участь донька Кирила Осьмака — Наталя Осьмак, керівники області і районів, народні депутати Ярослав Дубневич і Андрій Лопушанський. Після панахиди за борців за волю України відбулося велелюдне народне вічі, на якому нагадали, що Україна знову в небезпеці і проросійські сили прагнуть реваншу. Боротьба за українську незалежність, як і багато років тому, продовжується.

Львівська область.

Продовження теми читайте тут.