Фото автора.

У Кричильську, що в Сарненському районі на Рівненщині, народилася чимала когорта талановитих митців. Серед них і Єфросинія Басиста (на знімку), яка днями презентувала свою книжку «Свята земля». На захід завітали односельці, друзі, родичі і гості. Як розповіла ведуча Ніна Цюзь, книжка досить об’ємна, вміщує фотоілюстрації історичних і пам’ятних подій Кричильська й має неординарну жанрову специфіку. Авторка видання на основі газетних публікацій у різних часописах про жителів і події села реінкарнувала їх у віршованій формі.

Єфросинія Басиста у 1960 році закінчила місцеву школу зі срібною медаллю. Вступила до Львівського технікуму легкої промисловості. За направленням розпочала трудовий шлях на Рівненській фабриці нетканих матеріалів. Була нагороджена орденом Слави ІІІ ступеня. 1997-го вийшла на пенсію, але продовжує невтомно трудитися. Єфросинія Дмитрівна має золоті й працьовиті руки, адже гарно в’яже гачком і створює неповторні вироби, вбирає панянок Рівного в ексклюзивні костюми та сукні.

Про свою книгу, кому належить ідея написання, хто редагував і допомагав із виданням — авторка також розповіла у віршованій формі. Присутнім було цікаво довідатися про літературне захоплення землячки, яке з часом переросло у творчу повсякденну потребу й душевно радує численних мистецтволюбів.