Виявити твердість і послідовність в обстоюванні Конституції України закликали Президента Віктора Януковича депутати Донецької обласної ради. Відповідне звернення прийнято на позачерговій сесії в середу. «Вважаємо, що ситуація, яка склалася, вимагає прийняття жорстких і рішучих заходів до тих, хто кидає Україну в пучину громадянського конфлікту, хто намагається здійснити спробу державного перевороту і силового захоплення влади», — йдеться в документі, за який депутати віддали переважну більшість голосів — 112 зі 117 присутніх. «Нове законодавство, яке посилює покарання за погромні дії, повинне бути застосоване з усією рішучістю. Закон і порядок зобов’язані восторжествувати в Україні, якщо ми хочемо зберегти нашу державність, мир і спокій у суспільстві», — наголосила обласна рада.

Голова ради Андрій Федорук, виступаючи з трибуни, зазначив, що конфлікт і протистояння стали справжньою загрозою цілісності української держави та її стабільності. Очільник області нагадав, що «Президент і уряд провели величезну роботу зі стабілізації ситуації в країні після того безладу, який відбувся ще до Нового року». «Політичні й громадські екстремісти перешкоджають злагодженій роботі влади. Лідери опозиції обдурюють народ, перекручують факти, грають на низьких почуттях натовпу», — вважає голова.
Депутати заявляли, що шлях до розв’язання конфлікту повинен бути лише мирний — через переговори і припинення вуличних протистоянь. Крім того, промовці пропонували застосувати силу закону до активних учасників конфліктів у центрі Києва.
Звернення сесії озвучили на мітингу на підтримку курсу Президента України, на який зібралося близько тисячі осіб. Учасники акції тримали гасла «Донбас за Президента».
«Я прийшла підтримати нашого Президента і уряд. Вони проводять нормальну, людську політику. Щоб люди отримували пенсію вчасно і заробітну плату. А ті, хто стоїть на Майдані, цього не розуміють. І хочуть завести країну до такої клоаки, до такої безодні, з якої неможливо вибратися», — сказала активістка акції Марина Лоскутова із Макіївки.
Через дорогу від «регіонального» мітингу зібралися активісти донецького Євромайдану, які планували провести ходу на честь Дня Соборності України, пройти до мосту через Кальміус і стати живим ланцюгом, символізуючи єднання країни по обидва боки Дніпра. Але на заваді стала група із кількох десятків молодих людей, які, за словами активістки донецького Євромайдану Катерини Жемчужникової, перешкоджають акціям опозиції третій день поспіль. Опоненти облили зеленкою двох активістів Євромайдану, а після того, як зловмисника затримала міліція і повела до автомобіля, молодики голосно обурювалися, кидалися на правоохоронців і журналістів та намагалися прорватися до учасників акції Євромайдану. У мегафони вигукували «Ні — фашизму!». Насамкінець «антимайданівці» принесли і спалили прапор ВО «Свобода» та похоронні вінки із написами «УДАР», «Батьківщина», «Свобода» і чорною стрічкою «От жителей Донбасса».
 
Донецька область.
Фото автора.
Мітинг прихильників Партії регіонів на підтримку курсу Президента.