Про це повідомили у прес-службі Генеральної прокуратури України. За інформацією відомства, учора вранці на черговий номер 102 зателефонував невідомий і повідомив, що у приміщенні бібліотеки Національної академії наук знаходиться труп чоловіка. На зазначений виклик виїхали співробітники органів міліції.
«У холі бібліотеки, на столі, виявлено труп чоловіка з двома вогнепальними пораненнями (в голову та груди). При ньому було знайдено паспорт та особисті речі. Згодом було виявлено труп ще одного чоловіка з вогнепальними пораненнями. За всіма фактами насилля та порушення закону правоохоронними органами відкриті кримінальні провадження», — йдеться у повідомленні.
Як зазначили у відомстві, учора вночі в гуртожитках столиці на вулицях Щербакова, Спаській, Обсерваторній, Старовокзальній та Богданівській невідомі особи чинили масові погроми, вибивали двері й вікна, викрадали людей. У цей час активісти Автомайдану перекривали автошляхи, блокуючи у такий спосіб органам міліції доступ до гуртожитків. Протягом ночі було викрадено понад 50 людей. За свідченнями очевидців, їх жорстоко били і вивозили в невідомому напрямку. Деякі з них наразі перебувають у приміщеннях КМДА і Будинку профспілок. Місцеперебування решти громадян невідомо.
Крім того, з метою посилення суспільної напруги в столиці, учасники екстремістських угруповань розгулюють вулицями міста, озброївшись палицями і металевими прутами, завдають тілесних ушкоджень мирним громадянам, підпалюють автомобілі. Також на трасі Київ — Житомир цієї ночі спалено намети для обігріву водіїв.
У свою чергу в прес-службі МВС повідомили, що працівники органів внутрішніх справ несуть службу з охорони громадського порядку без вогнепальної зброї, у тому числі — у центрі Києва.
Проте у разі підтвердження фактів застосування вогнепальної зброї учасниками масових акцій правоохоронці матимуть підстави застосувати вогнепальну зброю на підставі статті 15 (Застосування вогнепальної зброї) та статті 151 (Гарантії особистої безпеки озброєного працівника міліції) Закону України «Про міліцію».
За даними МВС, для спричинення тілесних ушкоджень радикально налаштовані правопорушники використовують гайки, болти, «їжаки» із шипами та інші предмети, що можуть бути небезпечними для правоохоронців та оточуючих. Вилучено велику кількість каністр з невідомою речовиною, яку мітингувальники планували використати проти правоохоронців на вул. Грушевського. У міліції з’явилася інформація про те, що учасники акції мають намір використати невідому хімічну речовину, якою планують спричинити міліціонерам опіки.
Зі слів працівників «Беркуту», окрім усього задіяного арсеналу радикали активно використовували і «їжаки» — смуги із шипами. Вони були розкидані по усьому периметру. У такий спосіб активісти робили «коридор» із шипів упродовж дороги. Ноги пробивало наскрізь. Серед розкиданого каміння розгледіти «їжака» було украй складно.
За словами заступника начальника Головного слідчого управління МВС України Олега Татарова, 19 січня слідчими за фактами подій у центрі Києва відкрито кримінальне провадження за ст. 294 Кримінального кодексу України — масові заворушення. Тоді частина радикально налаштованої молоді вчиняла кримінальні правопорушення: завдавали тілесних ушкоджень працівникам міліції, використовуючи палиці, каміння, пляшки із запалювальною сумішшю. Наразі багато правоохоронців госпіталізовано.