Національна поліція за тиждень до проведення позачергових виборів до Верховної Ради, які відбудуться 21 липня, перейшла на посилений варіант несення служби.

За словами заступника голови Нацполіції Олександра Фацевича, з початку виборчого процесу вже зареєстровано 4 тисячі 157 заяв та повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом. Здебільшого вони стосуються незаконної агітації (2 тисячі 587 фактів) та підкупу виборців (422). Водночас зареєстровано 109 випадків хуліганства та 133 факти пошкодження майна.

Тим часом у Закарпатській області поліція викрила групу осіб, які організували схему підкупу виборців на користь одного з кандидатів. За відмітку проти «правильного прізвища» громадянам обіцяли винагороду в сумі 1500 гривень. Наразі проводяться санкціоновані обшуки за місцем мешкання причетних до протиправної діяльності осіб.

«У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 4 ст. 160 (підкуп виборця) Кримінального кодексу України, було задокументовано групу осіб, яка через підпорядкованих посадових та довірених осіб організувала «схему» скуповування виборчих голосів за одного з кандидатів у народні депутати України на позачергових виборах до Верховної Ради.

Під час процесуальних заходів співробітники Департаменту захисту економіки Національної поліції та Головного слідчого управління Нацполіції встановили, що вказані особи спочатку формують списки громадян, які за грошову винагороду погодилися віддати свій «голос» за певного кандидата.

У подальшому один примірник сформованих списків передається так званим кураторам, а один залишається безпосередньо в тих, хто займається грошовою агітацією виборців. За голосування в день виборів за певного кандидата в народні депутати громадянам обіцяли заплатити 1000—1500 гривень. Щоб виборець після свого волевиявлення зміг отримати винагороду, йому необхідно було сфотографувати бюлетень у кабінці для таємного голосування з відміткою про голосування за потрібного депутата та передати фото куратору», — йдеться у повідомленні Національної поліції.

Нагадаємо, за порушення виборчого законодавства передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Вл. інф.