Колективу державного підприємства «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова»

Дорогі друзі!

Щиро вітаю із 75-ю річницею заснування флагмана ракетно-космічної промисловості України.

Історія підприємства почалась в 1944 році зі створення автомобілебудівного заводу з виробництва вантажних автомобілів, автомобільних кранів та автомобілів-амфібій, який в 1951 році було перепрофільовано на серійний випуск ракет розробки видатного українського конструктора С.П. Корольова. А в 60-ті роки Південмаш стає виробником унікальних космічних носіїв і космічних супутників.

За цей час тут було освоєно виробництво чотирьох генерацій ракетних комплексів стратегічного призначення, майже 400 космічних апаратів 70 різних модифікацій, космічних ракетних носіїв серій «Циклон» і «Зеніт». Окрім ракетно-космічної техніки, також організовано випуск продукції цивільного призначення, технологічного устаткування, товарів народного споживання.

Приємно відзначати, що підприємство має повний цикл виготовлення ракетно-космічної техніки на власній сучасній виробничій та випробувальній базі, де впроваджено унікальні технічні рішення, технології, матеріали. І як результат успішної роботи — співробітництво з провідними світовими компаніями космічної галузі.

Нинішні ювілейні заходи — це не лише свідчення визнання заслуг високопрофесійного колективу великого потужного підприємства, а й добра нагода для популяризації передових ідей у галузі досліджень і мирного використання космічного простору, подальшого покращення іміджу міста Дніпро як центру українського космічного ракетобудування, доказ значущості ракетно-космічної галузі для України.

Тож прийміть мої щирі побажання міцного здоров’я, миру, добра, творчої наснаги, нових звершень у справі зміцнення стратегічної могутності нашої держави.

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ.