Учора в Нью-Йорку мало відбутися засідання Ради Безпеки ООН, ініційоване делегацією РФ для обговорення Закону України «Про функціонування української мови як державної», який, до речі, набрав чинності саме 16 липня.

Це вже друга спроба Москви скликати засідання через закон про українську мову. Вперше Росія звернулась з цього приводу до голови Радбезу ООН в середині травня, але пропозицію було заблоковано делегаціями Сполучених Штатів Америки та європейських держав. 

Україна послідовно заявляє, що до функцій Ради Безпеки ООН входить насамперед підтримання міжнародного миру та безпеки, і функціонування української мови в нашій країні аж ніяк не належить до цієї категорії. 

Через різницю у часі на момент верстки номера результату засідання відомо не було.

Раніше постійний представник України при ООН Володимир Єльченко розповів, що наша делегація разом із партнерами планує використати засідання Ради Безпеки ООН, аби нагадати про п’яті роковини збиття Росією MH17, військовополонених українських моряків та ескалацію на Донбасі. Дипломат також зауважив, що сам факт прагнення Росії обговорити «мовне питання» на Радбезі ООН за п’ять днів до парламентських виборів в Україні є втручанням у виборчий процес і частиною гібридної війни.