Незвичний інвестиційний проект завершено на Вінниччині. На півдні краю з’явилася промислова плантація волоських горіхів загальною площею майже тисяча гектарів.

Свої паї передали в оренду понад 400 власників у селах Кремінне та Яришів Могилів-Подільського району. Особливість проекту в тому, що горішок стане «золотим» тільки через п’ять років, саме тоді почне плодоносити горіховий сад. Незважаючи на це, весь цей час інвестор сплачуватиме кошти за оренду земельних часток селян. До того ж, її розмір вищий, ніж у середньому в області.

Для мешканців названих населених пунктів створено 60 робочих місць. Ще більше працівників залучатимуть у майбутньому у період збирання врожаю.

Із початку 2019-го в агропромисловому комплексі регіону реалізовано 18 інвестиційних проектів. За цей час інвестори вклали у розвиток АПК майже півмільярда гривень, що дало можливість створити у сільській місцевості 216 нових робочих місць.

За інформацією директора департаменту агропромрозвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА Миколи Ткачука, збудовано п’ять зерносушарок, одна з яких працюватиме на альтернативних джерелах енергії, стали до ладу два нові зерносховища, пункт первинної переробки зерна. Ще вісім проектів завершено у переробній і харчовій промисловості.

— Обіцяємо інвесторам створення сприятливих умов для ведення бізнесу, — наголошує Микола Ткачук. — Агропромисловий комплекс краю стрімко розвивається, за низкою показників вінничани на перших сходинках порівняно з іншими регіонами держави.

Обласна програма залучення інвестицій передбачає не тільки пошук інвесторів. Від початку і до завершення проектів влада здійснює їхній супровід, бере спільну відповідальність за реалізацію запланованого інвестором, вітчизняним чи зарубіжним. Нині в регіоні втілюють 84 інвестиційні проекти на загальну суму 6,4 мільярда гривень.