Президія Секції (зліва направо): суддя Верховного Суду професор Семен Стеценко, народний депутат України, д. ю. н. Валерій Карпунцов, академік Микола Іншин, голова Секції академік Анатолій Селіванов, академік Наталія Оніщенко.

Фото надано автором.

Провідні вчені-юристи відрізняються безперервністю наукової творчості та результативністю наукових пошуків в теоретичних і практичних напрямах своєї діяльності. Наукова думка юристів особливо важлива в публічному праві, яке поєднує базові напрями регулювання суспільних відносин. При цьому, природно, вчені з публічного права особливо цінуються своїми ідеями, новими підходами до найскладніших проблем держави і суспільства. Адже конституційне, адміністративне та інші галузі права допомагають політикам, державним діячам розв’язувати складні завдання і суперечності.

Кожне засідання членів Секції публічного права Національної академії правових наук України відрізняється не лише гострими дискусіями, а й плідними конструктивними обговореннями виконання творчих планів, постановкою нових питань. У період літнього відпочинку дуже насичений був порядок денний засідання Секції публічного права, за яким за-слухано доповідь ака-деміка А. Селіванова «Юридична наука повинна помічати негативні явища застосування публічного права і боротися за право», а відомі вчені І. Голосніченко та О. Рябченко свої доповіді присвятили актуальним темам конкретизації і правової визначеності адміністративного публічного права, яке має спірний методологічний характер, а також є складним процесом реформування «піраміди» державного управління.

Сьогодні як ніколи цінується компетентність кожного вченого, викладача, аспіранта, адже політика і право здебільшого вступають між собою у суперечність навіть в органах судочинства. Ці проблеми вчені визначили першочерговими й активно працюють над колективною науковою монографією.

Вельми цікавим було обговорення на засіданні Положення про заснування серії наукових праць «Золотий фонд публічного права України ХХІ століття», що заслуговує окремої підтримки як один із найкращих засобів — за конкурсною процедурою визначити кращі наукові роботи українських вчених-правознавців з публічного права і формувати в такий спосіб «Золотий фонд» як національне досягнення українських вчених. Отже, серед актуальних тем, які обговорювали на засіданні Секції публічного права, вчені привернули увагу до необхідності внесення до Офісу Президента України та керівництва Академії правових наук України пропозиції скликати наприкінці цього року Всеукраїнську нараду (збори) вчених-конституціоналістів, що має бути методологічним форматом розробки концепції можливих змін, усунення недоречності та конкретизації тексту чинного Основного Закону України.

Марія ОСЯДЛА, кандидат юридичних наук.