Перша — розвантажити та не допустити блокування роботи Вищого антикорупційного суду України. Адже прикінцеві положення закону, яким запроваджено ВАС, передбачають спрямування до цього органу всіх справ, які стосуються корупції, а не лише топ-зловживань.

«38 суддів отримають приблизно 3500 справ з перших днів роботи. Така невелика кількість суддів елементарно не впорається. Це призведе до того, що важлива в антикорупційному механізмі інституція не працюватиме», — наголосив заступник керівника Офісу Президента Руслан Рябошапка на вчорашньому брифінгу.

Друга — відновити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, а також запровадження цивільної конфіскації незаконно отриманих доходів.

Третя — розглянути відтермінування на 90 днів можливості штрафувати тих, хто не встигне розмитнити автомобілі з іноземною реєстрацією. Наразі законодавство передбачає, що такі санкції почнуть діяти з 24 серпня.

Щоб прийняти документи, Президент України Володимир Зеленський звертається до Голови Верховної Ради Андрія Парубія з листом про скликання позачергового засідання парламенту, зазначив Руслан Рябошапка.

«Закон передбачає, що не більш ніж у семиденний строк народні депутати повинні зібратися на позачергове засідання, на вимогу Президента України зокрема», — сказав він (Офіційне інтернет-представництво глави держави).

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій:

«Президент України Зеленський звернувся до мене з проханням про скликання позачергового засідання Верховної Ради України. Однак скликання такого засідання не передбачено Законом, адже Регламент Верховної Ради України передбачає можливість скликання позачергового пленарного засідання у невідкладних випадках у період між пленарними засіданнями під час сесії Верховної Ради України.

Оскільки останнє пленарне засідання десятої сесії Верховної Ради України VIII скликання, відповідно до календарного плану, відбулося 12 липня, у мене є єдина передбачена законодавством можливість — скликати на вимогу Президента України позачергову сесію Верховної Ради України.

Звернувся до Президента з проханням привести свій лист до Верховної Ради у відповідність до вимог Закону» (Фейсбук).