Помер після зустрічі з... поліцією, або Чи може відсутність освітлювальних приладів стати ціною життя

Трагічна подія сталася минулого вівторка, 16 липня, у Кропивницькому у вечірній час. Співробітники патрульної поліції зупинили автомобіль ВАЗ-2104 за нібито порушення правил дорожнього руху. За кермом автомобіля перебував 51-річний житель міста. Після спілкування з працівниками поліції та застосування ними спецзасобів чоловік помер.

Рідні загиблого стверджують, що під час затримання поліцейські били чоловіка палицями і пирснули йому в обличчя з газового балончика.

Наступного дня в Управлінні патрульної поліції області відбулася прес-конференція, на якій начальник Управління Антон Цюцюра повідомив, що патрульні зупинили ВAЗ за порушення правил дорожнього руху — в автомобіля в нічний час не працювали зовнішні освітлювальні прилади.

Під час зупинки водій нібито всіляко намагався уникнути спілкування з патрульними, затягував час, намагався піти з місця події. Під час спілкування з чоловіком у нього нібито виявили ознаки алкогольного сп’яніння, тож патрульні викликали допоміжний екіпаж. Водій відмовлявся називати себе та надавати будь-які документи на транспортний засіб та право керування ним. На неодноразові попередження патрульних, що може відбутися затримання для встановлення особи, не реагував. Пояснював свою поведінку тим, що документи підвезуть родичі.

«Коли приїхали родичі, водій почав поводитися агресивно, — зауважив А. Цюцюра. — На неодноразові попередження патрульних про застосування засобів фізичного впливу або спецзасобів не реагував, унаслідок чого сталася сутичка за підтримки родичів. Були завдані тілесні ушкодження трьом патрульним.

Чоловіка затримали, поклали на землю і на нього одягли кайданки. Далі продовжилося затримання родичів... Але за хвилину після того, як чоловіка затримали, патрульні виявили, що він знепритомнів і перестав подавати ознаки життя».

Повне відео інциденту — з першої секунди зупинки транспортного засобу і закінчуючи приїздом на місце події слідчо-оперативної групи — вилучено, і його вивчають слідчі органи. Департамент патрульної поліції призначив службове розслідування.

Причинно-наслідкового зв’язку між діями патрульних і настанням смерті особи за результатами розтину постраждалого не встановлено. Поліцейські пройшли перевірку на вміст алкоголю та наркотичних речовин у крові. Результатів поки що немає — повідомив керівник патрульної поліції.

Тим часом на інтернет-ресурсах вибухнули обуренням сотні громадян, які стверджують, що правоохоронці досить часто перевищують свої повноваження та не завжди діють адекватно ситуації. Чи є ці претензії безпідставними, чи ні, мабуть, мають дати відповідь керівництво патрульної поліції та прокуратура після відповідних службових перевірок.

Кіровоградська область.