Народний депутат України Юрій Мірошниченко, заступник міністра юстиції Денис Чернишов, народний депутат України Олена Сотник.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Цей захід став можливий унаслідок самовідданої роботи багатьох експертів, правників, представників виконавчої та судової гілок влади. Такий акцент, відкриваючи конференцію, зробив голова підкомітету з питань реформування пенітенціарної системи, діяльності органів виконання покарань та пробації Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Мірошниченко.

Медіація як явище в нашому суспільстві перебуває на початковій стадії розвитку, хоча й існує вже більш як два десятки років, наголосив Ю. Мірошниченко. Він нагадав, що парламент уже двічі намагався ухвалити закон про медіацію, але необхідних голосів не знайшлося. На його думку, склалося так не тому, що народні депутати проти, а тому, що не розуміють про що йдеться. Мовляв, медіацію сприймають як п’яте колесо у правовій системі. Ця конференція якраз і покликана довести, що це не так, каже парламентарій.

Голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Ігор Алексєєв припустив, що проект закону про медіацію стане одним із перших, зареєстрованих в парламенті нового скликання. А до того часу необхідно в дискусіях дійти згоди стосовно моментів, які викликають найбільше суперечок, та вийти на узгоджену консолідовану позицію, щоб у залі документ об’єднав народних обранців.

Заступник міністра юстиції Денис Чернишов зауважив, що зацікавленість суспільства медіацією не є кон’юнктурною. Людям необхідно отримати можливість вирішувати спірні питання без звернень до суду, наголосив він. Жодна зі сторін у такому разі не відчуватиме себе в програші, а це дуже важливо. Адже в судах розгляд справ, буває, затягується роками. Від цього потерпають сторони конфлікту та витрачаються бюджетні кошти. У Мін’юсті вже підписано наказ про формування робочої групи та підгруп, які готують пропозиції з приводу ратифікації конвенції ООН про транскордонні угоди, досягнуті внаслідок медіації. Експерти, які ввійдуть до цієї групи, працюватимуть і над розробкою законопроекту про медіацію.

Заступник голови Ради суддів Вадим Бутенко наголосив: для того, щоб інструмент медіації справді запрацював, закон має бути досконалим із чітко прописаними вимогами до медіатора. Також він висловив думку, що медіаторами не можуть бути недосвідчені випускники інститутів, бо, щоб врегульовувати суперечки, потрібен досвід. Утім, це одразу викликало заперечення в залі.

Довідково

Медіація — вид альтернативного врегулювання спорів, метод їх вирішення із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб вони самі могли обрати варіант її вирішення. Усі інтереси і потреби учасників конфлікту при цьому мають бути задоволені.