Учора у Верховній Раді з’явилися «нові обличчя» — до вищого законодавчого органу держави завітали діти різного віку. Вони взяли участь у відкритті Освітнього центру парламенту і мали змогу особисто відчути себе в ролі народного депутата, побувати у сесійній залі та проголосувати за законопроект.

Відкриття у парламенті Освітнього центру стало можливим завдяки підтримці проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи та програми USAID «РАДА». У відкритті Освітнього центру взяли участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Голова Представництва Євросоюзу в Україні Х’юг Мінгареллі.

Мета парламентського Освітнього центру — підвищення обізнаності громадян стосовно принципів та функцій парламенту і демократії, і у такий спосіб сприяти відкритості вищого законодавчого органу держави та кращій взаємодії з громадянами.

...П’ять місяців тому британська школярка Хана Кіднер написала електронну петицію до парламенту Великої Британії про зміну графіка навчання в школі. Петиція набрала понад 180 тисяч голосів, її розглядали в уряді та на комітеті, дівчинку запрошували до британського парламенту. У результаті британський уряд видав директиву про право шкіл самостійно визначати час початку занять. Про це писали світові медіа. Ця історія про те, що завдяки відкритості та якісній комунікації парламенту громадяни можуть активно брати участь у політичному житті країни незалежно від віку. Діти ще зі школи мають знати про інструменти політичної участі в державотворенні та вміти їх використовувати. В Британії це стало можливим завдяки різноманітним навчальним програмам, у тому числі інтерактивним візитам до Освітнього центру парламенту. Українські школярі відтепер також матимуть змогу взаємодіяти з Верховною Радою. Можливо, хтось із них через декілька років потрапить знову до парламенту — але вже як депутат чи його помічник, журналіст, експерт чи працівник апарату.

Голова Представництва ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі, у свою чергу, запевнив, що співпраця з українським парламентом триватиме і надалі. «Сподіваємося, що український парламент стане ще більш ефективнішим і зможе ще краще виконувати свої конституційні обов’язки», — зауважив він.

Основною цільовою аудиторією Центру є діти віком від шести до 18 років. Надалі Центр розроблятиме освітні програми і для інших аудиторій, зокрема і студентів. Освітній центр розміщено у кулуарах парламенту на першому поверсі будинку на Грушевського (під куполом), оснащено новітніми технологіями. У Центрі планують встановити макет трибуни народного депутата, за якою можна буде спробувати відчути себе творцем держави, проголосувавши за законопроект. Освітній центр також проводитиме інтерактивні уроки, зокрема, екскурси в історію українського парламенту та його сучасну роботу, ігри-моделювання прийняття законопроекту, ознайомлюватиме дітей із парламентськими раритетами — порталами з Конституцією України, Державним Прапором — 8-метровим полотнищем, яке занесли до сесійної зали депутати під час проголошення Незалежності.

«Діти зможуть відчути себе законотворцями, — розповіла у коментарі «Голосу України» керівник Освітнього центру Верховної Ради України Марина Терещук. — Ми ділимо їх на «фракції» та «депутатські групи», й вони в ігровій формі проходять процес творення законів — голосують за той чи інший законопроект. З серпня уже очікуємо дітей з усієї України на екскурсії та заняття. У нас амбітні плани — проводити «уроки» для всіх вікових груп, але з серпня готові приймати учнів з 5-го по 11-й клас, надалі — з 1-го по 11-й, а затим всіх вікових груп, і для старших людей теж. На сайті Верховної Ради прописана процедура — як потрапити до Освітнього центру. На жаль, це поки що не електронний запис, потрібно сформувати від школи чи громадської організації лист зі списком групи й подати нам сюди, у Верховну Раду. Абсолютно відкрита процедура. У нас уже розроблено базові уроки для середньої та старшої школи, тому чекаємо вже в серпні школярів з усієї України. Дуже розраховуємо й на те, що майстер-класи проводитимуть і народні депутати, вже наступного скликання нового парламенту. Бо дітям дуже цікаво поспілкуватися з парламентаріями «вживу».

Під час відкриття Освітнього центру Верховної Ради дітям провели екскурсію парламентом, вікторини, ігри. Кожна дитина написала побажання народним депутатам нового скликання і залишила їх на робочих місцях у сесійній залі.

Факт

За 2018 рік Верховну Раду відвідали 35 тисяч громадян. Із 2014 року кількість відвідувачів зросла майже у десять разів. Очікується, що завдяки роботі Освітнього центру додатково 30 тисяч школярів на рік зможуть дізнатися про демократію та парламент, інструменти та механізми його роботи.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут