Прес-центр партії «Європейська солідарність» у день виборів почав працювати після 16-ї години. Тут журналісти могли не лише почути найсвіжішу інформацію, яка надходила з регіонів, а й поспілкуватися з кандидатами в народні депутати від цієї політичної сили. Спікери, що виступали під час брифінгів, говорили про те, як змінилася країна за п’ять років, розповідали про ситуацію в зоні ООС і обіцяли в новому парламенті захищати від скорочення фінансування армії і виробництво військової техніки.

Після оприлюднення даних національного екзитполу, за яким «Європейська солідарність» посіла третє місце на виборах, на сцену вийшов лідер партії Петро Порошенко (на знімку). Він подякував кожному виборцю, який віддав свій голос за європейське майбутнє України. «Ми зробимо все, щоб виправдати ту довіру, яку нашій команді ви надали. Нам із вами боротися за Україну, нам із вами зупиняти російський реванш, забезпечувати незворотність курсу України в ЄС та НАТО. Наші рішучі дії зі звільнення Донбасу і Криму — це стратегічні завдання. Ми маємо силу, досвід, волю виконувати ті завдання, які нам поставили наші виборці», — наголосив П. Порошенко, додавши, що команда «ЄС» має якості, повну компетенцію для того, щоб не дати втягнути Україну в реалізацію московських сценаріїв.

П. Порошенко зауважив, що пріоритетною для «Європейської солідарності» залишається робота з реалізації положень Конституції щодо вступу до ЄС та НАТО. Він переконаний: «Саме на шляху до ЄС нам слід шукати розв’язання проблем бідності, тарифів. На шляху до НАТО нам треба шукати розв’язання проблеми війни і припинення агресії на Донбасі та забезпечувати повернення Криму в Україну й України в Крим. Упевнений, що у нас це вийде».

У цьому контексті П. Порошенко запропонував співпрацю іншим фракціям у Верховній Раді, які так само бачать майбутнє України в Європейському Союзі, додавши, що партія готова як до стратегічної, так і до ситуативної співпраці.

«Наголошую: коли пил від перегонів спаде, вони точно зможуть побачити нашу руку, яку наша команда подає для партнерства. Знаю, у нас багато можливостей для консолідації навколо законів, потрібних економіці, соціальній сфері, освіті, охороні здоров’я, необхідних для державотворення, для побудови інвестиційного клімату», — зауважив лідер «Європейської солідарності». Партнером у новій Верховній Раді Петро Порошенко бачить партію «Голос» Святослава Вакарчука і вже найближчим часом пообіцяв розпочати переговори, щоб скоординувати дії. Водночас він закликав усі політичні сили, які, за даними екзитполів, проходять у парламент, відмежуватися від проросійських політсил.

Лідер «ЄС» заявив також, що партія йде до Верховної Ради не за посадами: «Ми йдемо обстоювати стратегію, цінності, принципи. Наша команда є державниками. І принцип «чим гірше, тим краще», незалежно від того, ми при владі чи опозиції, це точно не про нас. Ми на будь-якій позиції боротимемося за Україну. Ми завжди будемо говорити одним голосом і на міжнародній арені відстоювати наші національні інтереси. Так само, як наша команда кілька днів тому вела себе під час першої сесії новообраного Європейського парламенту, захищаючи інтереси України. Тоді як іншим було не до цього — вони займалися виборами. Для нас інтереси України — понад усе!». П. Порошенко по-обіцяв використати весь досвід, всі знання і зв’язки, здобуті за останні роки, для посилення міжнародної коаліції на підтримку України.

«Ми зробимо все, щоб не дати Путіну, п’ятій колоні, дилетантам або популістам цю коаліцію зруйнувати. Ми продовжимо дипломатію в національних інтересах і не дамо винести Україну за дужки світових процесів, зробити її розмінною монетою в чужих іграх. Принцип «Нічого про Україну без України» залишається пріоритетним у порядку денному», — сказав лідер «Європейської солідарності».

Фото  eurosolidarity.org