Про це під час брифінгу після оголошення результатів екзитполів заявила лідер партії Юлія Тимошенко.

«Батьківщина» успішно входить до нового парламенту, і ми будемо однією з тих партій, які зможуть впливати на життя України у наступні п’ять років», — зазначила вона та зауважила: оскільки партія Президента Володимира Зеленського «Слуга народу» матиме у Верховній Раді найбільшу фракцію, то саме у неї є повне право формувати парламентську коаліцію так, як вони вважають за потрібне. «Ця робота і ця відповідальність сьогодні персонально лежить на Володимирі Зеленському, і навряд чи ще хтось може впливати на цей процес», — сказала вона та підкреслила, що «Батьківщина» готова бути в коаліції лише з двома політичними силами — «Слугою народу» та «Голосом». «Більше ми ні з ким створювати коаліцію не готові», — наголосила Ю. Тимошенко.

Окреслюючи позицію, яку займатиме фракція «Батьківщини» в парламенті, Ю. Тимошенко підкреслила, що вона ні на крок не відступить від захисту національних інтересів України та стежитиме, щоб ніхто не переступав «червоні лінії». «Ми будемо захищати нашу національну власність, наші стратегічні підприємства і сільськогосподарську землю від намагань їх продати, ми наполягатимемо на збільшенні доходів працюючих людей та пенсіонерів, як це робиться в європейських країнах», — зазначила вона. Крім того, лідер «Батьківщини» обіцяє боротися проти «вбивчої медичної реформи, яка руйнує країну останні п’ять років», та відстоювати прийняття закону про обов’язкове медичне страхування, вимагатиме негайного зниження цін на газ і тарифів на комунальні послуги.

Зауважимо, що вранці на виборчій дільниці Ю. Тимошенко, відповідаючи на запитання, чи готова вона очолити уряд або ж парламент, якщо надійде така пропозиція, відповіла, що це залежить від результатів голосування, оскільки під час парламентських виборів українці також фактично обирають наступного Прем’єр-міністра, а після завершення волевиявлення вона вже заявила, що «Батьківщина» на жодні посади не претендує.

«Тільки Президент та його партія, які матимуть найбільшу фракцію, прийматимуть рішення, з ким формувати коаліцію та кого висувати на посади Прем’єр-міністра і міністрів», — сказала вона та підкреслила, що її політична сила служитимемо Україні незалежно від того, буде в коаліції чи ні, як робила це двадцять років поспіль. До того ж Ю. Тимошенко наголосила, що «Батьківщина» — єдина партія, яка має покроковий стратегічний план відродження України, тож якщо Президенту та парламентській більшості такий план буде потрібен, вона готова в усьому допомагати. «Ми реально хотіли б, щоб усі наші напрацювання, які ми розробляли упродовж останніх п’яти років, були потрібні і Україні, і Президенту, і парламенту, і новому уряду», — підкреслила вона.

Фото ba.org.ua.