Донеччина. 52 кримінальні провадження, пов’язані з виборами, розпочато в Донецькій області. 19 із них зареєстровано в день голосування. Про це повідомили в Головному управлінні Національної поліції в Донецькій області. Упродовж доби 21 липня поліцейські відреагували на 288 повідомлень про порушення, пов’язані з виборчим процесом.

Під час брифінгу в громадському прес-центрі «День виборів» в Краматорську заступник начальника поліції Донецької області Павло Алєксєєнко поінформував журналістів, що поліція викрила двох осіб, причетних до вкидання пачки бюлетенів у Мирнограді. Також поліцейські запобігли спробі заїзду в область автобусів з 600 особами, які не могли пояснити мету свого перебування. «Поліцейські перевіряли повідомлення щодо 14 ймовірних мінувань виборчих дільниць у Торецьку. На місцях працювали групи поліцейських, вибухотехників, кінологів та рятувальників. Станом на 18.25 перевірку було завершено. Інформація не підтвердилася», — зазначив Павло Алєксєєнко.

Полтава. У регіоні в голосуванні взяли участь 54,10 відсотка від загальної кількості виборців. За даними правоохоронців, до поліції надійшло 101 повідомлення про ймовірні порушення виборчого законодавства. Майже третина з них стосувалася незаконної агітації в день виборів. Спостерігачі помітили також чотири випадки фотофіксації бюлетенів у кабінках для голосування та два — їхнього умисного пошкодження.

Практично всі дільниці в день виборів працювали у штатному режимі. А от стосовно їхнього матеріально-технічного забезпечення та створення належних умов для голосування, у спостерігачів виникало чимало зауважень. На деяких дільницях, як і раніше, не вистачало скриньок для голосування (нагадаємо, що їхня кількість передбачена відповідними нормативами). Так само традиційною, та не менш обурливою залишається відсутність пандусів для заїзду людей із інвалідністю на багатьох дільницях.

Вінниця. Разом з обранням депутатів до парламенту, у двох населених пунктах краю голосували ще й за місцевих депутатів об’єднаних територіальних громад (ОТГ).
ЦВК призначила повторне голосування на двох дільницях у селищах Теплик, це районний центр, та Сутиски Тиврівського району. За результатами виборів, що відбулися 30 червня ц. р., на цих дільницях кандидати у депутати до ОТГ набрали однакову кількість голосів. Центрвиборчком об’єднав два види голосування, визначив для них одну й ту само дату. — Така ситуація вперше склалася в історії виборів новітньої України, — зазначив на прес-конференції для журналістів представник Комітету виборців України (КВУ) у Вінницькій області Владислав Телень. — Два види виборів, дві дільничні комісії під однаковими номерами, в одному приміщенні... Оцінюючи обидва види виборів, представник КВУ зазначив, що вони пройшли в регіоні без серйозних порушень. Ті порушення, що мали місце, суттєво не вплинули на результат голосування.

Серед мажоритарників найбільшу кількість голосів на своїх округах поки що мають народний депутат Сергій Кудлаєнко (самовисуванець), ректор Вінницького кооперативного інституту Анатолій Драбовський («Слуга народу»), народний депутат Петро Юрчишин (самовисуванець), Ірина Борзова («Слуга народу»), депутати Вінницької облради Лариса Білозір, Геннадій Вацак та Олег Мейдич, народний депутат Микола Кучер.

Львів. Найбільшою несподіванкою позачергових парламентських виборів стала нищівна поразка партії Андрія Садового «Самопоміч» навіть у Львові і рекордно низька явка виборців — 52,34%. Серед лідерів — «Голос», «Європейська солідарність» та

«Слуга народу». У Львівській області понад 30 працівників ОДА чергували на дільницях. Громадськість поводилася цивілізовано, а виборчий процес відбувався без порушень. Комітет виборців України фіксував незначні порушення: хвилинні запізнення, заборону з фіксацією голосування, поодинокі розвішані агітки в день виборів, які аж ніяк не вплинули на волевиявлення жителів Львівщини. Після оприлюднення результатів екзитполів міський голова Андрій Садовий заявив: «Не можна одночасно бути міським головою і лідером партії. Це дуже важко. Я побачив це за ці п’ять років. Я залишаю посаду очільника партії».

Одеса. Незвично низька явка виборців не перевищила 50%. Загалом процес голосування, за інформацією Головного управління національної поліції в Одеській області, відбувався без системних порушень. Зафіксовано майже 200 порушень порядку голосування. Це й дзвінки щодо мінування виборчих дільниць, випадки незаконної агітації та спроби підкупу виборців. В Одеській області, за попередніми результатами, за партійними списками проходять чотири кандидати, троє з них — новачки. У трьох виборчих округах, де балотувалися чинні народні депутати — Сергій Ківалов, Геннадій Чекіта й Дмитро Голубов, за результатами екзитполів можливі несподівані результати.

Херсон. 62 різноманітні порушення зафіксували співробітники поліції на виборчих дільницях у день голосування. З-поміж них і три спроби винести бланки бюлетенів, і помилкове нанесення штампів «вибув» проти прізвища діючого кандидата. Але найчисленнішими були факти незаконної агітації, коли на стіни будинків наносилися написи з агітацією. Зафіксовано сім таких випадків, що їх кваліфікують як кримінальний злочин — псування майна, повідомили власкору «Голосу України» у відділі комунікації Головного управління Національної поліції Херсонщини. Упродовж другої половини дня волевиявлення «прорізалися» і телефонні терористи. Поліція отримала чотири неправдиві сигнали про замінування. Проголосувати з’явилися від 34 до 38 відсотків виборців на різних округах.

Чернівці. Партія «Слуга народу» здобуває перемогу на всіх чотирьох округах. На 201-му окрузі — місто Чернівці — «Слуга народу» вже набрала 45%, на другому місці — «Європейська солідарність» (10,5%), третя — партія «Голос» (8,67%).
Жодних істотних порушень поліція та члени комісії не зафіксували. Але люди між собою кажуть, що за деяких кандидатів округи буцімто «засівалися». Але задокументованих фактів немає.

Суми. У Сумах після підрахунку абсолютної більшості голосів на виборах до нової Верховної Ради лідирує представник партії «Слуга народу» Тетяна Рябуха. До нової Верховної Ради на Сумщині проходять лише двоє із шести нинішніх народних депутатів-мажоритарників. Це Андрій Деркач та Ігор Молоток, за яких проголосували у північних виборчих округах Сумщини. У двох інших округах, як і в Сумах, також лідирують кандидати від партії «Слуга народу». Максим Гузенко та Микола Задорожній були маловідомими на Сумщині аж до сьогодні. Щодо пропорційно-партійної виборчої карти Сумщини, то вона дуже схожа на загальнодержавну. Щоправда, «Слуга народу» набрала дещо більше — понад 50%, а третю сходинку впевнено посідає

«Батьківщина». В «Опозиційної платформи «За життя» — майже 12%.

Хмельницький. Після опрацювання майже половини протоколів по двох округах, що були в обласному центрі, серед мажоритарників лідирують представник від партії «Слуга народу» Микола Стефанчук та самовисуванець Сергій Лабазюк, котрий раніше вже працював у Верховній Раді. Останній майже удвічі випереджає представника «Слуги народу» по 188-му округу. У решті п’яти мажоритарних округах області майже скрізь, за попередніми даними, оприлюдненими ЦВК, більшість набирають старі представники влади, і лише в одному лідирує представник від «Слуги народу».

А от за партійними списками найбільше голосів набрала політсила «Слуга народу», її попередні показники по всіх округах становлять від 41% до 47% голосів виборців.

Луганщина. Системних порушень під час голосування не було, однак два кримінальні провадження за фактом порушення виборчого законодавства поліцейські зареєстрували. Зокрема, під час перевірки інформації спостерігача Громадянської мережі ОПОРА на одній з дільниць Сєвєродонецька поліцейські виявили та вилучили протоколи дільничної виборчої комісії щодо результатів виборів. Усупереч чинному законодавству, протоколи були частково заповнені та підписані декількома членами комісії до закінчення підрахунку голосів. Після 20.00 поліція продовжувала отримувати інформації про можливі порушення виборчого законодавства, але цього разу вони стосувались підраховування голосів. Найбільше таких порушень виявилось у Лисичанську. Зокрема, надійшло повідомлення, що на одній з дільниць член комісії пакував бюлетені у пакет. На виборчій дільниці у Щасті під час підрахунку бюлетенів одна особа покинула дільницю і втекла через вікно ... туалету.

Фото: npu.gov.ua